Як лікувати опіки на орхідеях

Posted byDasha14.06.20180 Comment(s)Листя,

Не встигли заховати орхідею від жарких сонячних променів? Листок орхідеї притулився до лампи і підгорів? В результаті ваша орхідея отримала сонячний опік, і ви не знаєте що робити? Залишити або вирізати обгорілу частину? Куди перемістити і чим обробити опік? І головне як запобігти опік на орхідеї? Якщо у вас виникають подібні питання - тоді ця стаття для вас. Ми розповімо кілька способів як уберегти навіть солнцелюбівие орхідеї від опіків, а також як лікувати опіки, надамо рекомендації щодо адаптації та реанімації травмованих рослин.

 

 

 

ЗМІСТ

 

1. Як впізнати сонячний опік?
2. Як орхідея може отримати опік?
3. Як запобігти опік на орхідеї?
4. Що робити з опіком?

 

 

 

Як впізнати сонячний опік на орхідеї?


Опіки дуже просто впізнати, але вони по різному можуть виглядати, а саме це можуть бути:

  • білі сухі плями;
  • сірі сухі з темним контуром навколо місця опіку;
  • темні сухі неоднорідні плями.
 
Ожог на каттлее
 
 

Як орхідея може отримати опік?


Зверніть увагу, що орхідея може отримати опік не тільки влітку, а й взимку. Опіки можуть з'являтися в наступних випадках:

  1. Зміна тримання.
  2. Перепади освітлення.
  3. Погана вентиляція.

 


Зміна тримання


Нижче представлено кілька прикладів в зміні тримання орхідей:

  • Орхідея певний період росла в магазині, після покупки ви принесли її додому, умови утримання кардинально змінилися.
  • Орхідея росла на другому плані (захована за іншими рослинами) або навіть росла на іншому вікні, ви перемістили її ближче до вікна або під лампу.

У кожному з вище описаних прикладів - рослина не звикла до надлишку світла і тому отримує опік.

 

 


Перепади освітлення


У будь-який період освітлення може змінюватися, наприклад, навесні або навіть взимку, сонце раптово стає дуже активним. А орхідеї досить кілька годин, щоб отримати навіть кілька опіків.

 

 


Погана вентиляція

 

Уникнути перегріву може допомогти хороша вентиляція повітря. При свіжому притоці повітря і навіть невеликому протягу повітря ставати не таким гарячим, це сприяє охолодженню листя орхідеї і може запобігти опікам.

 

 

 

Як запобігти опік орхідеї?


В першу чергу необхідно:
Бути уважними зі сонцем. Перевіряти не нагріваються чи листя орхідеї. Якщо, притулившись до листу, ви відчуваєте, що листя теплі або гарячі - орхідея може отримати опік. Рослину необхідно притінити.

 

Проверка перегрева листьев орхидеи

 

 

Оперативно реагувати на пігмент – зміна забарвлення листя. Якщо на рослині з'являються бордові ділянки, це місця нагрівання, рослину необхідно притінити.

 

Пигмент на каттлее

 
 
Своєчасно притіняти. Кілька способів притінення рослин:
  • Повісити марлю, шторку.
  • Приклеїти пергамент або будь-який тонкий папір, який буде пропускати світло.
  • Перемістити рослину на другий план на підвіконні, углиб кімнати або ж на інше вікно.
 
Пример притенения орхидей
 
 
 
Важливо розуміти, що різним видам орхідей необхідно й різне освітлення – каттлея, ванда, морквина, онцидіум люблять прямі сонячні промені, яскраве світло їм необхідне для цвітіння, хоча б в ранковий час.
Фаленопсис і пафіопеділуми краще притіняти і не допускати прямого попадання сонячних променів на листя. Особливо важливо уважно підходити до освітлення фаленопсисов. Сортові фаленопсиси мають тонкі і ніжні листи, які легко піддаються різним травмам, особливо опікам.
 
Орхидеи на окне
 

Але в будь-якому випадку, світло потрібне, не можна переміщати орхідею далеко від світла, так будь-які кардинальні зміни впливають на ріст і розвиток рослини. Детальніше про розташування орхідей в домашніх умовах.

 

 

 

Що робити з опіком?


В першу чергу після сонячного опіку необхідно розуміти, що орхідея отримала стрес. Тому тут необхідно дуже акуратно лікувати, а головне постаратися не нашкодити рослині.

  1. Перемістити орхідею в місце з розсіяним світлом і хорошою вентиляцією повітря.
  2. Огляньте плями, оцініть ступінь пошкоджень.
  3. Постарайтеся врятувати максимальну частину листа, зробіть обрізку, тільки в разі якщо плями на листі сильно впливають на зовнішній вигляд рослини або якщо в наслідку опіку на листках з'явилися мокрі плями і вони ростуть. У цих випадках можна видалити частину листя до живої тканини, зеленої і не пошкодженої тканини. Якщо опіки на стволі орхідеї або на кінчиках листках - потрібно просто спостерігати. Якщо плями на стволі ростуть, необхідно реанімувати орхідею, докладніше про реанімацію орхідей.
  4. Не заливати рослину. Багато хто припускається помилки думаючи, що якщо рослина отримала опік, їй потрібен додатковий полив – це не так. Тканини листа і так вже постраждали, надлишковий полив може привести до того, що рослина не впорається з надмірним зволоженням, що вплине на корені, в наслідку надмірного зволоження коріння вони можуть загнивати або на листя, в наслідку надмірного зволоження листя не справляться з об'ємом отриманої води і отримають набряк.
  5. Не стимулювати орхідею різними подкормками або добривом. Дайте рослині спочатку відновитися для нового зростання.
  6. Не обробляти орхідею фунгіцидами або пестицидами – це може погіршити стрес рослини.

 

Наша основна порада - краще запобігти ніж лікувати, але якщо ваша орхідея все таки отримала опік – головне не перестаратися.

 

Лікування повинно бути легким і щадним. Для того щоб вилікувати орхідею – її потрібно притінити, максимально спостерігати, кардинально нічого не міняти в догляді.

Сподіваємося, що ця стаття була для вас цікавою та корисною, а так само допоможе вам уникнути опіків, а в разі їх появи обов'язково справитися з проблемою.

Будемо вдячні за репост, відгуки та доповнення в коментарях.
Якщо у вас залишилися питання – будь ласка, задавайте в нашій групі у Facebook

Залишити коментар