Мляве листя. Як відновити тургор?

Posted byDasha08.12.20203 Comment(s)Листя,Реанімація,

Чому листя орхідеї швидко стало млявим, м'яким, поникло, псується, пожухло, рветься, морщиться, опустилося вниз, обвисло, пожовкло та виглядає як ганчірка? Як вилікувати листочки фаленопсису і чи варто позбавлятися від млявого та м'якого листя? Як повернути листю пружність, що робити з тургором? Чому фаленопсис сохне, в'яне і засихає?

 

 

ЗМІСТ:

  1. Як оживити листя після пересушування орхідеї?
  2. Як визначити проблему з корінням?
  3. Як відновити тургор при перегріві? 
  4. Як врятувати верхній лист фаленопсиса, що в'яне?

 

Про листя і про те, що таке тургор читайте детальніше в нашій статті.

 

Листья орхидей

 

 


Як оживити листя після пересихання орхідеї?

 

Якщо домашня орхідея пересушена, вона виглядає млявою, опускає листя – в цьому випадку потрібно відпоювати орхідею поступово. При недостатньому поливі на листі утворюються вдавлені смужки та зморшки. Багато новачків неправильно відпоюють пересушену рослину, а саме надають орхідеї вдосталь води, але в цьому і підступ. Клітини листя переповнюються водою настільки, що можуть лопнути. Таке листя навіть може роздвоюватися, детально про тріщини на листі.

 

Трещины на листьях

 

 


Якщо орхідею пересушили, відпоювати потрібно обов'язково поступово:

  1. Якщо фаленопсис або інший вид росте в керамзиті, серамісі або корі, досить полити орхідею з душу. А на наступний день замочити на кілька хвилин, при цьому у майбутньому поливати звичним способом, але вже без тривалого пересушування. Детально про правильний полив
  2. Якщо орхідея в дуже вологоємкому субстраті, наприклад, у мосі або торфі, рослину необхідно відпоювати довше: влити в мох чайну ложку води, через кілька годин ще кілька ложечок води. На наступний день після такого навіть незначного поливу листя має підбадьоритися і трохи піднятися. Потім можна поставити горщик з орхідеєю в обсяг 20-30 мл води на 10-15 хвилин, після чого коріння позеленіє, а в листі з'явиться тургор. Детально про вирощування орхідей у мху.
  3. Забезпечити правильним доглядом, особливо при цвітінні та відрегулювати полив в подальшому.
  4. Важливо вчитися розуміти рослину, щоб орієнтуватися не на кількість днів між поливами, а на потреби орхідеї. Тому що кожен процес відновлення може зайняти різний час та триватиме до тижня часу.

 

Плохой тургор листьев фаленопсиса

 

 

 

Проблеми з корінням


Детально про коріння читайте в нашій статті. Як дізнатися, що листя в'януть саме через коріння: 

  1. Розглянути коріння через горщик. Веламен здорового кореня не зморщений, сіро-сріблястого кольору, після поливу стає більш зелененьким. Мертвий веламен зморщений, буро-коричневий, після поливу не змінюється. Якщо горщик не прозорий або у стінок горщика коренів не видно, ознакою проблем з корінням служить відсутність реакції рослини на полив. Тобто рослина знаходиться у вологому субстраті і морщить листя, чахне, пропадає, та полив орхідеї тургор не відновлює.
  2. Злегка посмикати рослину у горщику. Здорове коріння фіксує рослину, якщо ж орхідея млява, хитається в горщику або хоче вивалитися, швидше за все, здорових коренів майже немає. 
  3. Щоб остаточно переконатися, орхідею можна витягнути з горщика: коріння оглядаємо і обмацуємо. Здорове коріння пружне, тверде, стирчить і майже не згинається, норовлячи зламатися. Сухе, погане коріння порожнє всередині, на дотик ніби паперове, веламен легко знімається з серцевини, як панчоха. Згниле коріння темно-коричневе, водянисте, під пальцями веламен розлазиться і відпадає, оголюючи серцевину.

Якщо ви бачите таке коріння – значить листя в’яне саме через нього. 
На будь-яке систематичне порушення догляду, коріння реагує – висихає або гниє. Рослині нічим поглинати воду, зів'яле листя втрачає тургор, зморщується і жовтіє. Детальніше чому гниє та сохне коріння.
 

Плохие корни фаленопсиса

 

 


Як відновити тургор при перегріві?


При перегріві листя опускається, бутони і квітки обсипаються, стає млявим, зморщується, з'являються червоні, фіолетові плями або смужки, але субстрат при цьому може бути вологим. Якщо ви з'ясували, що причина млявості листя саме в перегріві потрібно терміново вжити заходів. Якщо вчасно не відреагувати на перегрів, рослина просто "звариться", втратить частину листя і коріння. Для нормалізації стану орхідеї, яка захворіла і опустила листя потрібно:

  1. Надати їй умови і час, щоб охолонути. Для цього мляву орхідею потрібно забрати з екстремальних умов: прибрати з підвіконня, відсунути від вікна або батареї. 
  2. Через декілька годин «охолонувшу» рослину можна трошки полити або побризкати. Тургор, який втратив лист, поступово відновиться – але це ідеальний варіант розвитку подій. Зверніть увагу: якщо поливати і бризкати не охолонувши рослину, частина листя, та навіть коренів, може стати «обвареною», тому головне не поспішати. 

 

Листья каттлеи вянут

 

 

 

Як врятувати верхній лист фаленопсису, що в'яне?


Що робити якщо помічені шкідники та верхній лист став жовтий, м'який або зів'яв?

  1. Потрібно терміново ізолювати орхідею.
  2. Визначити шкідника.
  3. Обробити орхідею.

Детально про шкідників читайте в наших статтях. 

 

Вердители орхидей

 

 

 

Підсумуємо: щоб листя не втрачали тургор, не почали в'янути, жовтіти і не морщилося, дотримуйтеся простих правил:

Якщо молоді верхні та/або нижні листочки піднялися, відновилися, а старі ще в'ялі, зморшкуваті — все йде своєю чергою, старому листю потрібно більше часу. Якщо у орхідеї витягнувся квітконос, почали рости пружні листочки, лізуть нові корені, рослина цвіте або ростуть бутони – наявність хоча б однієї з перерахованих ознак свідчить про те, що процес відновлення проходить успішно. Але не завжди вдається відновити щільність листя повністю. Частина тканин листа може необоротно постраждати і не відновитися – можуть залишитися сухі вдавлені плями, з якими нічого не можна вдіяти.

 

Листья фаленопсиса

 

 

 

Бажаємо всім здорових рослин і пишного цвітіння!

Сподіваємося, що ця стаття була для вас цікавою та корисною.
Будемо вдячні за репост, відгуки та доповнення в коментарях.
Якщо у вас залишилися питання – будь ласка, задавайте в нашій групі у Facebook

3 Comment(s)

Ирина:
10.02.2022, 13:16:45
Reply

Подскажите, орхидея без корней. Тургора нет. Реально нарастить корни над водой?

Даша Нагорная:
10.02.2022, 19:18:40
Reply

Нужно пробовать, лучше конечно задать вопрос с фото в нашей группе https://www.facebook.com/groups/orchids.world Потому что каждая ситуация и растение индивидуально.

Наталья:
15.05.2022, 01:14:23

Не знаю ,что делать.И в воде держала листьями вниз,и попу обработала максимом,поместила в мох,накрыла пленкой.А листья сохнут.Низ возле попы ещё зелый,а листья наполовину уже высохли.И все надеюсь,что она оживет.но не знаю что при этом делать.Помогите!

Ольга:
13.06.2022, 20:40:59
Reply

Подкормила орхидею цветущую, повяли листья, что делать

Залишити коментар