Нематоди

Posted byDasha06.12.20200 Comment(s)Листя,Шкідники,

ЗMICТ:

 

  1. Що таке нематоди?
  2. Способи зараження.
  3. Як розпізнати шкідника?
  4. Як вилікувати орхідею від нематод?

 

 

 

Про нематоди

 

Нематоди відносяться до типу круглих черв'яків. Цих черв'яків, паразитуючих в організмі людини або тварин, прийнято називати глистами. Так, ви не помилилися ці паразити можуть вражати і орхідеї. Саме до рослиноїдних належать близько 400 видів, або 20% від усіх відомих нематод. Нематоди – це білуваті напівпрозорі черв'ячки завдовжки 1-2 мм. Велику частину тіла займає рот – тонка гостра трубка, якою нематода пронизує тканини орхідей. Через прокол нематода впорскує ферменти і токсини, які паралізують життєдіяльність клітин орхідеї. Потім черв'як випиває сік рослини, втягуючи його, як насос.

 

Нематоды в орхидеях


Залежно від місця проживання на рослині нематоди ділять на групи:

  1. Листові.
  2. Кореневі.

Кожен з видів нематод паразитує на певних видах орхідей. Життєвий цикл триває 19-45 діб.
Сунична нематода (Aphelenchoides fragariae) – ендопаразит або листові черви вражають такі види орхідей, як Ципріпедіум, Одонтоглоссум, Пафіопеділум, Ванда та інші. Ці нематоди починають розмноження у травні-червні, цикл розвитку триває близько 2-х тижнів, потім нові дорослі черв'яки дають нове потомство. За літній сезон виростає 6-8 поколінь.
Рисовий афеленх (Aphelenchoides besseyi) – зустрічається на орхідеї роду Ванда, це теж листова нематода. За літо рисові нематоди дають 10-13 нових поколінь. Личинки живуть на поверхні листя, ховаються в пазухах, заповзають всередину бутонів, після чого бутони засихають і опадають.
Коренева нематода Скрібнер (Pratylenchus scribneri) – дуже небезпечний паразит для орхідей роду Цимбідіум та інших видів. Живе у коренях і до моменту виявлення може серйозно пошкодити і навіть повністю знищити кореневу систему. Також вона може жити і на псевдобульбах. При проникненні у корінь нематода утворює галли – жовто-коричневі потовщення, бульбашки, всередину яких самки відкладають яйця. Одна самка може відкласти до 2 тис. яєць. Галли закупорюють судини коріння і ділянка відмирає.

 

Точки на листьях

 

 

 

Способи зараження

 

Передається від однієї рослини до іншої контактно. Всі орхідеї можуть бути заражені, якщо при поливі ви використовуєте один лоток або іншу ємність, тому:

  1. Уважно оглядайте нові і домашні орхідеї.
  2. Дотримуйтеся правил Адаптації орхідей після покупки, докладно в нашій статті.
  3. Якщо орхідея погано росте – починайте огляд і шукайте причини, якщо на орхідеї з'являються плями – визначайте проблему і приступайте до лікування. Про інших шкідників читайте у наших статтях.

 

Нематода на листьях орхидей

 

 

 

Як розпізнати?

 

Ознаки ураження орхідеї нематодами:

  • Ознаки кореневої нематоди – це галли (потовщення) на корінні, омертвілі ділянки. Коріння ураженої орхідеї не може виконувати свою функцію і рослина у спробі компенсувати відрощує бороду занадто тонкого додаткового коріння. У коренцях цих паразитів виявити досить складно, хіба що їх можна виявити при поливі – можуть спливати крихітні прозорі черв'яки над водою або в піддоні. Або ж виявити черв'яків при пересадці.

 

Корневая нематода

 

  • Ознаки листової нематоди – тонкі пошкодження від черв'яків у вигляді доріжки, а також мокрі прозорі горбки з точкою всередині (там знаходяться яйця і молоді личинки), які проявляються на світлі.

 

Листовая нематода на орхидеях

 

Прояв:

  1. Спочатку сповільнюється ріст і розвиток орхідеї, аж до повної зупинки. Орхідея може виглядати нездоровою, пригнобленою.
  2. На листі, псевдобульбах або корінні з'являються деформовані, опуклі ділянки.
  3. Листя поступово тоншає, стає напівпрозорими, між прожилками листя з'являються світлі чітко окреслені плями, на зворотному боці листя – сірі пробковидні борозенки.
  4. Плями з часом темніють і загнивають.
  5. Потім буріє і відвалюється і весь листок.
  6. На псевдобульбах утворюються мертві чорні або темно-коричневі плями, які потім загнивають.

Ураження листя орхідей нематодами має спільні риси з ураженням іншими сосучими паразитами, але відмінна риса – це борозни на нижньому боці листочка.

 

Нематоды на фаленопсисе

 

 

 

Як лікувати орхідею від нематод?

 

Як і з іншими шкідниками потрібно негайно ізолювати уражену орхідею від усіх рослин. Радикальним і ефективним способом боротьби з нематодами є використання нематоцидів – хімічних препаратів, які вбивають черв'яків:

  • Карбофуран
  • Альдікарб
  • Фенаміфос

Але зверніть увагу, що ці препарати дуже токсичні для тварин і людини, то ж в кімнатних умовах їх використовувати не можна. Обробити орхідеї можна тільки в нежитлових приміщеннях або на відкритому повітрі і, звичайно, із застосуванням всіх необхідних заходів захисту – респіратор, окуляри, рукавички.
Якщо немає ніякої можливості винести орхідею з дому для обробки можна купити препарати для боротьби з глистами у аптеці, наприклад:

  • Пірантел. Використовувати 1 розподіл мензурки на 1 л води;
  • Декарис (левамізола гідрохлорид). Використовувати 1 таблетку на 1-2 л води.

Орхідею потрібно обприскати і замочити у розчині на 15 хвилин. Отрута і ліки діють тільки на личинок і дорослих черв'яків, яйця захищені хітинової оболонкою, тому обробку слід повторити через 20 днів, коли з яєць вже з'являться нові личинки. Якщо проводилося лікування від кореневих нематод, орхідею слід пересадити після обробки, субстрат викинути, а горщик ретельно простерилізувати або використовувати новий.

 

Обработка орхидей от нематод

 

Також є інші способи, про які ми не можемо не згадати, але не можемо рекомендувати, тому що вважаємо їх небезпечними для рослини і недієвими:

  1. Термообробка. При термообробці нематода гине при температурі вище 45-50 градусів. Орхідею повністю занурюють в дуже теплу воду – 45-55 градусів на 5-30 хвилин. Оскільки при такому методі черв'яки гинуть тільки на листі орхідеї (але не всередині), а якщо орхідея вже вражена нематодами, вони є і в коріні і всередині листової пластини, то використовуючи цей метод рослина швидше може зваритися, ніж очиститися від шкідника... Зверніть увагу , що яйця нематод нечутливі до високих температур, тому такий метод не виправдовує ризики і рослину все одно потрібно буде обробити.
  2. Рослинні засоби: настойки часнику, коріння чорнобривців, календули, масло дерева нім. Вважаємо, що відвари і масла проти нематод неефективні, можна просто витратити дорогоцінний час, піддаючи орхідею небезпеці бути повністю ураженою.

Перша ознака, що лікування орхідеї увінчалося успіхом – рослина буквально отямиться та оживе, почне рости. Але краще не втрачати пильність і продовжувати спостереження та огляд листя. Якщо орхідея росте, плями або галли не з'являються на протязі місяця – можна вважати, що лікування пройшло успішно.

 

 

 

Сподіваємося, що ця стаття була для вас цікавою та корисною.
Будемо вдячні за репост, відгуки та доповнення в коментарях.
Якщо у вас залишилися питання — будь ласка, задавайте у нашій групі Facebook.

Залишити коментар