Іржа

Posted byDasha15.12.20201 Comment(s)Листя,Хвороби,

У цiй статті ми розповімо яким чином орхідеї можуть заразитися іржою, а також як визначити та вилікувати цю хворобу.

 

 

ЗМІСТ:

  1. Про іржу на орхідеях?
  2. Ознаки іржі на орхідеї?
  3. Лікування орхідей від іржі.
  4. Профілактика, як не допустити зараженя іржою?

 

 

 

Що таке іржа?

 

Як підказує назва, іржа – це хвороба, при якій проявляються характерні жовто-бурі, іржаві плями на листі орхідей. У порівнянні з іншими грибковими захворюваннями на орхідеях, іржа зустрічається досить рідко. Причина появи іржі на листі орхідей – гриби класу Пукцініоміцети, а це майже 8 тисяч видів з різних родів: Puccinia, Uredo, Sphenospora. Більшість грибків мають вузьку спрямованість, наприклад, іржа малини не вражає яблуні. Орхідеям захворіти від цього грибку складно, оскільки імунна система здорових орхідей ефективно пригнічує розвиток грибків. Але для того, щоб зараження все-таки відбулося, необхідно, щоб співпадали кілька з таких несприятливих факторів:

  • недотримання карантину для нових орхідей у колекції. Переважна кількість випадків зараження – це зараження від інших орхідей;
  • субстрат орхідеї містить невідповідні органічні компоненти – компост, перегній, велику кількість торфу;
  • використання саморобних органічних добрив (гнойові розчини, трав'яні настої, сюди ж відноситься настій бананових шкурок);
  • перезволоження субстрату, недотримання режиму просушок;
  • підвищена вологість повітря (вище 70%);
  • занадто мало світла (тьмяне світло або короткий світловий день);
  • будь-яке систематичне порушення агротехніки орхідей;
  • наявність в сусідстві з орхідеями або навіть перед вікном кущів ялівцю, малини, шипшини, троянд. А також вирощування троянд в одному приміщенні з орхідеями.

Для того, щоб орхідея захворіла на її листя має потрапити той іржавинний грибок, який може паразитувати на орхідеї. Спори грибку мікроскопічних розмірів, переносяться найменшим подихом повітря. Спори іржі легше розвиваються на орхідеях з тонкими листочками – катасетумах, цимбідіумах, епідендрумах, масдевалліях, онцидіумах. Орхідеї з щільним шкірястим листям, наприклад, фаленопсис або каттлея, хворіють рідко.

 

Ржавчина на орхидее

 

 

 

Ознаки іржі

 

Іржа може проявлятися поетапно:

  1. Яскраві плями на зворотньому боці листя.
  2. Потім опуклі бульбашки жовтого або помаранчевого кольору на нижній стороні листя. Усередині плям видно дрібні чорні точки.
  3. Дуже скоро бульбашки лопаються, висипаються спори – помаранчевий порошок. Спори обсипаються на нижнє листя, переносяться на рослини, що стоять поруч, і потрапляють навіть у сусідню кімнату.
  4. Далі листя покривається невеликими рудими плямами і зверху. Кількість і розмір плям неухильно зростає, вони розповзаються на весь лист, переходять на сусідній, вражають всю орхідею.

 

Ржавчина на листьях на орхидеи

 

Запідозривши у своїй орхідеї іржу, перше, що потрібно з'ясувати – це іржа або бактеріальне ураження. При бактеріалці бульбашок зі спорами не буде, плями будуть рости з величезною швидкістю.

 

 


Лікування орхідей від іржі

 

В процесі лікування іржі потрібно дотримуватися загальних принципів лікування грибкових захворювань, а також звернути увагу на особливості лікування саме іржі – профілактика поширення спор і одночасна обробка всіх орхідей колекції.
Алгоритм дій:

  1. Ізоляція хворої орхідеї. Перед тим, як переміщувати рослину по квартирі, потрібно одягнути на неї пакет і зав'язати. Потім у місці, призначеному для ізоляції, обробити внутрішню сторону листочку вологими спонжами – для того, щоб запобігти висипанню і переміщенню спор.
  2. Ампутація уражених тканин. Ампутацією називається обрізка уражених частин листя або повна ампутація вього листочка. Обрізати потрібно із захватом приблизно 1 см здорової тканини, орієнтуючись на зворотню сторону листя. Ампутація проводиться гострим стерильним інструментом – ножем або скальпелем. Інструмент повинен бути стерильним. Для цього його потрібно протерти спиртом або прожарити на вогні. Важливо перед кожним новим розрізом знову стерилізувати ніж, адже під час розрізу грибок потрапляє на лезо, а при такому розрізі частина патогену з леза потрапляє знову в судине русло орхідеї. Після ампутації всіх уражених частин листя, ніж знову стерилізуємо, руки миємо з милом. Зрізи на листі також потрібно обробити, підійде фунгіцид Максим, не розведений.
  3. Лікування фунгіцидами. Радимо обробити всі орхідеї (навіть ті, які наш ваш погляд здорові) з одного вікна або стелажа, а краще всю колекцію.
  4. Карантин. Після проведеного лікування орхідею залишають на карантині ще 2-3 тижні. В цей час (як і в будь-який інший) важливо оптимізувати умови утримання орхідеї, щоб сили рослини витрачалися на відновлення, а не на боротьбу з несприятливими умовами.

Ідеальні умови для більшості орхідей: розсіяне світло 10-30 тисяч люменів, детально про свiтло; температура 20-25 градусів; вологість 40-70%; полив після просушування.

 

Проявление и лечение ржавчины на орхидее

 

Для лікування підходять такі фунгіциди:

  • Стробі (діюча речовина – крезоксім-метил). Трансламінарний препарат. Для обробки орхідей 1 г розводиться в 2 л води, рослини обприскують.
  • Скор (діюча речовина – дифеноконазол). Системний препарат. Для обробки орхідей 1 мл розводять на 1 л води, рослини поливають і обприскують.
  • Топаз (діюча речовина – пенконазол). Системний препарат. Для обробки орхідей 1 мл розводять в 2,5 л води, рослини поливають і обприскують.

Можна обрати також і інший фунгіцид, який буде ефективним при лікуванні іржі.
При розведенні препаратів радимо використовувати дистильовану воду або хоча б очищену за допомогою побутового фільтра.
Нагадуємо, що фунгіциди потрібно застосовувати тільки в добре провітрюваному приміщенні або на відкритому повітрі. При цьому обов'язково використовувати засоби індивідуального захисту – окуляри, респіратор, рукавички.
Орхідею можна вважати здоровою, якщо за час карантину не з'явилися нові плями, а сама рослина помітно стала бадьорою та пішла у ріст.

 

Ржавчина на листьях орхидеи

 

 


Профілактика іржі у орхідей

 

  1. Оптимізувати умови утримання орхідей. У здорових орхідей відмінний імунітет, який стримує розвиток хвороб, навіть якщо є контакт з патогеном. Можна вважати цей захід профілактики найважливішим.
  2. Регулярно оглядати орхідеї. Краще робити це під час поливу, детальніше про полив. Оглядати потрібно також внутрішню сторону листя, адже саме там з'являються перші симптоми іржі. Те ж стосується і інших рослин у будинку, особливо троянд.
  3. Для вирощування орхідей обрати відповідний субстрат, дотримуючись балансу органічних і неорганічних компонентів. Докладно про те, як обрати ґрунт для орхідей.
  4. В якості добрив краще використовувати мінеральні, тому що вони краще засвоюються орхідеями, детально про добрива.
  5. Всі нові орхідеї тримати на карантині, детально про адаптацію.

Сподіваємося, що ця стаття була для вас цікавою та корисною.
Будемо вдячні за репост, відгуки та доповнення в коментарях.
Якщо у вас залишилися питання — будь ласка, задавайте у нашій групі Facebook.

1 Comment(s)

Людмила:
09.01.2024, 19:33:59
Reply

Спасибо большое, очень подробно и полезно.

Залишити коментар