Запилення, розмноження насінням

Posted byDasha01.12.20200 Comment(s)Розмноження,

Як переопилити, розмножити, проростити і виростити рідкісні орхідеї з Китаю? Яку орхідею обрати і як виглядає насіння? Які бувають способи запилення орхідеї? Скільки часу та як довго проростає, сходить насіння орхідей? Посадка, як вирощувати розсаду орхідей? Посів, в яких умовах росте розсада? У що садити сіянці, який горщик обрати? Коли зацвіте сіянець фаленопсису? Пророщування орхідей з насіння покроково, всі секрети та правила в нашій статті.

 

 

ЗМІСТ:

  1. Будова квітки орхідей.
  2. Які квіти обрати для запилення?
  3. Як запилити орхідею та отримати насіння?
  4. Посів орхідеї, що для цього потрібно?
  5. Як приготувати живильне середовище для посіву орхідей?
  6. Як посіяти насіння орхідеї?

 

 

 

Будова квітки орхідеї


Розмноження та розведення орхідей (в тому числі і фаленопсиса (phalaenopsis)) насінням – дуже цікавий, кропіткий та тривалий процес.
У природі, на рідній азіатській землі орхідей (в Таїланді, Китаї та інших китайських провінціях) багаторічні орхідеї запилюються за допомогою птахів і комах. Але для успішного запилення і пророщування у домашніх умовах, потрібно добре розуміти будову квітки і сам процес перенесення пилку.
Квітка орхідеї складається з таких частин:

  • Квітконіжка.
  • Латеральні пелюстки – у фаленопсисів без мутації їх 2.
  • Медіальна пелюстка.
  • Вусики – знаходяться на медіальній пелюстці.
  • Калюс.
  • Сепаліі – три чашолистки, розташовані зовні квітки.
  • Петалії – дві пелюстки, розташовані всередині квітки по горизонтальній осі, одна навпроти одної.
  • Губа (лабеллум) – три зрощених пелюстки, розташованих в центрі квітки у вигляді площадки для комах-запилювачів.
  • Колонка – сам репродуктивний орган, розташований в самому центрі квітки у вигляді стовпчика, що стирчить.
  • Пріпальце – плівочка на якій кріпляться поллінаріі.
  • Кришечка – якою вкриті поллінаріі.
  • Поллінаріі (півлінії, пильовики, насіння) орхідеї розташовуються усередині колонки на її кінчику. Це яскраво-жовті овальні крихітні м'ячики, дуже липкі. Саме поллінаріямі проводять запилення, в тому числі і штучне.

 

Строение цветка орхидеи

 

 

 

Як обрати квіти для запилення?


Бажано дотримуватися наступних правил:

  1. Орхідея повинна бути міцною і здоровою, краще доросла.
  2. Квіти повинні бути свіжі, повністю розкриті, але не повинні відцвітати.
  3. Краще запилюються квіти, що знаходяться ближче до кінця квітконосу.
  4. Поллінарії краще брати у квітки однієї рослини і переносити на квітку іншого.

Це можуть бути:

  • орхідеї того ж виду, наприклад, фаленопсиси Phal. Gigantea запилюється на Phal. Gigantea, або Phal. Lueddemaniana на Phal. Lueddemaniana;
  • орхідеї різних видів, але одного роду, наприклад, Phal. Gigantea запилюється на Phal. Lueddemaniana, тобто запилення будь-якого видового або сортового фаленопсису на будь-який інший фаленопсис. Або ванду на іншу ванду, або дендробіум на інший дендробіум;
  • орхідеї різних родів, але бажано схожих, близьких за будовою, а за типом росту (симподіальні або моноподіальні) обов'язково повинні бути однаковими. Наприклад, ванду запилюють на фаленопсис, кловезію на катасетум, лелію на каттлею. В результаті можна отримати міжродові гібриди, назви будуть відповідні: вандопсіс, кловесетум, леліокаттлея. У домашніх умовах це досить важке завдання, потрібен величезний досвід і відповідні умови.

Міжродове схрещування в домашніх умовах зазвичай не дає результату (орхідеї не розмножуються), зусилля марні. Тому рекомендуємо звичайне міжвидове запилення, тим більше, що при цьому можуть утворитися гібриди з абсолютно різними кольорами.
Якщо потрібно запилити орхідею "саму на себе", краще буде, якщо у неї буде хоча б 2 квітки. Якщо поллінаріі однієї квітки перенести в його ж колонку, успіху швидше за все не буде – квітка не запилиться, або насіння не утвориться, або утвориться, але не проросте. Це пов'язано з природним захисним механізмом, який перешкоджає самозапиленню. Тобто для того щоб опилити сорт на себе ж – потрібно, щоб у цієї рослини (яку ви хочете запилити) було 2 квітки.

 

Коробочка семня фаленопсиса

 

 

 

Як правильно запилити квітку орхідеї?


Для запилення рекомендуємо скористатися дерев'яною зубочисткою. Працювати потрібно дуже обережно, щоб не пошкодити колонку, а також інші частини квітки (сепалії, петалії, губу). 
Отже:

  1. Беремо квітку №1 з якої ви хочете витягти насіння (поллінарії). 
  2. Поруч розміщуємо квітконос з квіткою №2, в яку ви плануєте розмістити насіння.
  3. Кінчиком зубочистки потрібно підчепити кришечку колонки, під нею знаходиться припальце, на якому тримаються два насіння – поллінарії. Вони досить міцно закріплені, тому не бійтеся, що вони відпадуть. Припальце з насінням без особливих зусиль прилипне до зубочистки.
  4. Потрібно відокремити кришечку колонки, припальце з насінням. Кришечка колонки більше не потрібна.
  5. Поллінарії запилюваної квітки (№2) краще прибрати. 
  6. І перенести поллінарії з квітки №1 в колонку квітки №2, де вони прилипнуть.
  7. Під час запилення і дозрівання насіння, рослина повинна знаходитися в оптимальних умовах (світло, температура, вологість).

 

Опыление орхидеи

 

 

Для запилення однієї квітки досить 1 поллінарії, другу можна використати для іншої квітки або залишити "про запас". Поллінаріі можна зберігати в холодильнику в поліетилені і при температурі від -10 до -20°C. Коли буде готова квітка, яку планувалося запилити, поллінаріі можна дістати і використати.

Якщо запилення сталося, можна буде помітити такі ознаки (приблизно через добу):

  • колонка закриється, пазуха "заросте";
  • у пелюсток квітки з'явиться зелений відтінок, потім вони почнуть в'янути, але квітка не відлетить;
  • квітконіжка почне зеленіти і потовщуватися;
  • протягом тижня утворюється зав'язь.

Як результат вдалого запилення ви побачите потовщення – квітконіжка стає "коробочкою", саме там буде рости і розвиватися насіння.
Якщо запилення не відбулося, квітка зів'яне і відлетить не пізніше тижня.

Якщо запилення відбулося залишається тільки чекати. Чекати дозрівання насіння орхідеї потрібно від 5 до 9 місяців, найчастіше 8-9 місяців. За цей час з зав'язі поступово сформується подовжена коробочка.
Стадії дозрівання коробочки з насінням фаленопсису:

  • Якщо колір коробочки зелений – насіння росте, чіпати таку коробочку не можна.
  • Якщо колір почне змінюватися на жовтуватий – визрівання наближається до завершення.
  • Якщо колір коробочки стає бурим, вона повністю починає висихати – у цей період потрібно вжити заходи для запобігання випадкового (розпилення) розсипання насіння. Тому що коли коробочка висихає, вона самостійно відкривається і насіння розлітається. Як один з варіантів запобігання раптового розпилення – можна акуратно надіти пакетик і зафіксувати його на коробочці або ж підкласти під коробочку аркуш паперу, на який може висипатися насіння.
  • Коробочка виглядає сухою – її можна зрізати і зібрати насіння.

 

Семена орхидеи

 

Щоб зібрати насіння з коробочки орхідеї потрібно:

  1. Покласти коробочку на білий аркуш паперу.
  2. Розкрити її уздовж з одного боку.
  3. Взяти коробочку за кінчик і постукати її верхнім кінцем по паперу, для того щоб на листок випало усе насіння. Насіння буде схожими на пил, кремового або коричневого кольору.
  4. Велика частина насіння може застрягти між волокнами, якими вистелена внутрішня поверхня плода-коробочки. Тому постукувати треба кілька разів, токи все насіння вийде.

 

Семена орхидей

 

 

До посіву насіння готове відразу після збору. Якщо посів не планується негайно, його можна зберегти в герметичній тарі на дверцятах всередині холодильника. Насіння краще загорнути в папір все разом або невеликими порціями в кілька папірців.
Також насіння можна купити, але будьте обережні і купуйте тільки у перевірених продавців.

 

Семена фаленопсиса

 

 


Що потрібно для посіву насіння орхідеї?


Сіяти насіння орхідей досить складно. Насіння дуже дрібне, його ядра не покриті оболонкою. Тому для проростання насіння потрібне спеціальне живильне середовище і стерильні умови посіву.
Щоб висіяти необхідно:

  1. Приготувати прозорі баночки по 250-500 мл, бажано з закрутками. Це можуть бути пластикові баночки для аналізів, скляні банки від розчинів для ін'єкцій з щільними гумовими кришками, спеціальні колби для пророщування. Для однієї насіннєвої коробочки потрібно в середньому 50 баночок. Можна посіяти менше, а інше насіння зберігати.
  2. Весь посуд потрібно простерилізувати 1% розчином хлору, паром в мікрохвильовці або прокип'ятити.
  3. Приготувати живильний субстрат (поживне середовище).
  4. Спорудити стерильні умови для посіву (бокс).

 

Посев орхидей

 

 

 

Як приготувати живильне середовище для посіву орхідей?


Живильні речовини для насіння орхідей нагадують мікробіологічні середовища. Існує безліч рецептів, що дозволяють приготувати їх в домашніх умовах.
Найпоширеніші варіанти:

1) Середовище на агар-агар, склад:

  • Агар-агар - 15 г.
  • Декстроза або звичайний цукор - 20 г.
  • Дистильована вода - 1 л.
  • Комплексне добриво для орхідей.

На 1 л води по інструкції розводиться необхідна кількість добрива. Розчин нагрівається до 95 градусів, в нього вводиться цукор і агар-агар, суміш вимішується.

 

2) Середовище на крохмалі, склад:

  • кукурудзяний або картопляний крохмаль - 80 г;
  • цукор і мед - по 4 г;
  • активоване вугілля - 1 таблетка;
  • пюре банана (або ананасовий сік) - 25 г;
  • комплексне добриво для орхідей;
  • дистильована вода - 1 л.

 

Питательная среда

 

 

Спосіб приготування:
У 400 мл води розвести необхідну кількість добрива, пюре, цукор і мед. Потовкти таблетку вугілля, додати в розчин. Ввести крохмаль, поставити на плиту і довести до загустіння, безперервно помішуючи.
Після приготування потрібно виміряти рН субстрату лакмусовим папером. Межі повинні бути від 4,8 до 5,2. Знизити рівень pH в бік кислотності можна за допомогою лимонного соку, а для підвищення рівня рН можна використовувати харчову соду. Додаємо краплями до необхідного рівня рН.
Такої кількості субстрату вистачає приблизно на 5 баночок. Рекомендуємо пророщувати насіння на різних поживних субстратах, щоб в разі невдачі хоча б одна банка сіянців орхідей проросла.

 

Среда для посева орхидей

 

 


Як посіяти насіння орхідей?


Безпосередньо при посіві насіння теж дуже важливо дотримуватися повної стерильності. Ідеально це виходить тільки в мікробіологічному боксі, але можна використовувати прозорі пластикові бокси прорізавши в них отвори для рук. Отже, якщо ви вже спорудили бокс, вам необхідно:

  1. Розлити поживне середовище по підготовлених, стерильних баночках на 3-4 см і відразу закрити кришками. При використанні пляшок для ін'єкцій дуже важливо: використовувати лійку, щоб розчин не потрапив на стінки ємкості та міцно зафіксувати кришки скотчем (вони можуть злітати, вистрілювати).
  2. Банки з субстратом потрібно знову простерилізувати. Це можна зробити на плиті в каструлі з водою або в пароварці – кип'ятити 30 хвилин після закипання. Таку стерилізацію можна повторити 2-3 рази. Потім баночки потрібно залишити закритими на 4-5 днів. Якщо в субстраті залишилися бактерії або гриби, субстрат (грунт) покриється цвіллю або колоніями бактерій. Така банка не годиться для посіву насіння орхідеї. Якщо подібного не відбулося, банки знову стерилізуємо, охолоджуємота можна сіяти.
  3. Підготувати необхідний допоміжний інвентар: 
  • перекис водню;
  • будь-який хлорний розчин (наприклад, побутова «Білизна»);
  • стерильні хірургічні рукавички і марля;
  • стерильні пробірки для насіння;
  • одноразові шприци без голки або лабораторні піпетки;
  • стерильні ножиці;
  • скотч.

      4. Все необхідне забираєте в бокс.

      5. Банки з субстратом протираємо білизною за допомогою марлі.

      6. Насіння насипаємо в пробірку і заливаємо перекисом водню.
      7. Піпеткою або шприцом набираємо насіння з перекисом. Сіяти насіння краще не густо, при цьому більш високий відсоток пророщування, а сіянці сильніші.
      8. Капаємо перекис з насінням, рівномірно розподіливши його по поверхні субстрату, закриваємо банку.
      9. Банку потрібно герметизувати, заклеївши місце стику кришки і банки скотчем.
     10. Витягуємо банки з боксу.
     11. Банки тримаємо під інтенсивним розсіяним світлом не менше 10-12 годин на добу і температурі 25-28 градусів.
     12. Банки не можна відкривати аж до висадки сіянців.

 

Фласки орхидей

 

 

Успішним посів можна вважати, якщо насіння проросло, є кілька етапів всходів, які виглядають так:

  • через 1-2 тижні насіння набрякло, збільшилося у розмірі;
  • через місяць з насіння на поверхні субстрату сходять маленькі зелені кульки;
  • через 3 тижні з кульок з'явилися ризоїди – довгі нитки (паростки), через які відбувається живлення зародків;
  • через 3 місяці проростають перші маленькі листочки.

Малеча орхідейок буде рости в банці не швидко, близько року, після появи достатнього обсягу коренів їх слід посадити і забезпечити правильний догляд. Детальніше в нашій статті Висадка орхідей з фласок. І можливо вже через кілька років ваші сіянці зацвітуть.

 

Как всходят орхидеи

 

Сподіваємося, що інформація була для вас корисною і цікавою.

Будемо вдячні за репост, відгуки та доповнення в коментарях.
Якщо у вас залишилися питання — будь ласка, задавайте в нашій групі у Facebook

 

 

Коробочка с семенами орхидеи

 

Залишити коментар