Про варієгатні орхідеї

Posted byDasha03.12.20200 Comment(s)Листя,Корисно знати,

Деякі орхідеї можуть навіть не цвісти, так жартують любителі варієгатних орхідей, їх люблять за неймовірну красу листочків, які прикрасять будть яку колекцію і будуть виділятися. Листя орхідей бувають не тільки однотонними зеленими, але й строкатими – з червоними, рожевими, жовтими, білими плямами і смужками, а також з сріблястим, блакитним та сизим відливом. Орхідеї з будь-яким строкатим забарвленням листочків прийнято називати варієгатними.

 

 

ЗМІСТ:

  1. Чому листя орхідей може бути різного кольору?
  2. Які є види варієгатності у орхідей?
  3. Які є типи варієгатності листя?
  4. Що саме впливає на яскравість варієгатного листя?
  5. Особливості утримання варієгатних орхідей.

 

 

 

Чому у орхідей листя різного кольору?


Для початку трохи теорії. Зелений колір листя будь-яких рослин обумовлений хлорофілом. Хлорофіл міститься в хлоропластах – пластидах, "мішечках" з пігментами. Пластиди заповнюють собою рослинну клітину. Окрім хлорофілу, який відповідає за процес фотосинтезу, в хлоропластах можуть міститися і інші пігменти – каротиноїди, які бувають безкисневі (каротини і лікопіни, що мають помаранчеве і червоне забарвлення) і окислені (ксантофілли – жовте і коричневе забарвлення).
У листі хлорофілу в кілька разів більше, ніж каротиноїдів, тому листя і зелене. У плодах, пелюстках квіток і коренеплодах переважають каротиноїди, тому їх забарвлення відрізняється від жовтого до темно-червоного.

 

Красные листья орхидеи

 

Крім хлоропластів, є ще хромопласти – пластиди, у яких допоміжна роль у фотосинтезі. Хромопласти містять каротиноїди і антоціани, що дають синє і фіолетове забарвлення.

 

Бордовые листья орхидеи

 

Зустрічаються рослини, у яких переважає кількість хромопластів (декоративні червонолистні форми), які самостійно здійснюють процес фотосинтезу.
Лейкопласти – безбарвні пластиди рослинних клітин, що містять запасні речовини. Лейкопласти синтезують і накопичують крохмаль, жири, білки, а в фотосинтезі участі не приймають.
Є ще пігменти фітомеланіни, які надають листю чорний колір, регулюють добові біоритми і забезпечують захист від сонячних променів та інших атмосферних явищ.
Сріблясте забарвлення листю орхідей надають порожнини під шкіркою листочка і нерівномірний розподіл волосків. Це своєрідний захист від факторів навколишнього середовища.

 

Сизые листья орхидеи

 

Блакитний і сизий колір листовій пластині надає восковий наліт, який є ще одним захисним механізмом, яким користуються орхідеї.

 

Голубые листья орхидеи

 

Отже, варієгатність обумовлена поєднанням пігментів у листі орхідеї.
Варієгатність буває двох видів і трьох типів. Вид залежить від пігменту, тип – від розміщення варієгатної зони в межах листка.

 

Вариегатные фаленопсисы

 

 

 

Яке існує варієгатне листя?

 

Червона або пурпурна варієгатність не є результатом дефекту клітини. Зелений пігмент хлорофіл, який бере участь у фотосинтезі, є, але замаскований каротиноїдами або антоціанами. Ці ж речовини можуть давати жовтий колір і колір охри. Орхідея прекрасно виконує функції фотосинтезу, хлоропласти не пошкоджені, а захищені від агресивного навколишнього середовища за допомогою пігментів – ркаротиноїдів і/або антоціанів. Потрібно пам'ятати, що листя з червоною або пурпуровою варієгатністю більш чутливі до шкідливого впливу прямих сонячних променів, тому природа і захищає їх за допомогою пігменту. Попросту кажучи, таке листя легко і швидко отримує сонячні опіки. Природна, натуральна червона варієгатність властива деяким фаленопсисам – Шиллера, Стюарта, Ліндлі, Селебенсісу та іншим, а також міжвидовим гібридам з їх участю. Листя у цих фаленопсисів мають крап, який іноді зливається в поперечні смужки. Варієгатність у цих фаленопсисів більше виражена при більш інтенсивному освітленні і на молодому листі (пам'ятаємо, що забарвлення листя – це просто захист ніжного листя від сонця).

 

Вариегатные листья орхидей

 

Досить багато видів і міжвидових гібридів пафіопеділумів мають червону (коричневу) і пурпурову варієгатність.

 

вариегатность пафиопедилумов

 

Жовта і біла варієгатність – результат дефекту або відсутності хлоропластів, тобто пластид, які містять хлорофіл. Якщо хлоропласти пошкоджені, то з'являється жовта варієгатність, якщо хлоропасти взагалі відсутні – вийде білий колір листочків або його лише його частини. Жовта і біла варієгатність – це відхилення від норми, такі орхідеї ослаблені у порівнянні зі своїми зеленими родичами. Варієгатна клітина має дефект хлорофілу або виробляє його в недостатній кількості, а можливо і не виробляє зовсім. Орхідея будь-якого виду може мати фору з жовтою або білою варієгатністю.

 

Орхидея ваниль

 

Слід пам'ятати, що кожна рослина прагне компенсуватися до зеленої форми, яка в змозі нормально продукувати хлорофіл і здійснювати фотосинтез. І чим більше пошкоджені хлоропласти, тим складніше орхідеї компенсуватися до здорової форми, тому біла варієгатність більш стабільна, ніж жовта.
Жовта і біла варієгатність розвивається в результаті таких процесів:

  • Природної спонтанної або інтродукованої мутації. Мутація – це зміна генотипу клітини або організму, яка відбувається під впливом зовнішнього або внутрішнього середовища і успадковується нащадками. Спонтанна мутація – це зміни, що виникають спонтанно протягом усього життя організму в нормальних для нього умовах навколишнього середовища. Інтродукована мутація виникає внаслідок мінливих умов середовища і шкідливої дії мутагенів.

 

Белая вариегатность

 

  • Спрямованої (спровокованої людиною) мутації. Це означає, що зміни геному виникають в результаті мутагенних впливів в штучних умовах в процесі гібридізації – створення нових сортів, в тому числі і варієгатних форм.

 

Вариегатные листья

 

  • Орхідеї з жовтою і білою варієгатністю можуть бути також і химерами, тобто містити у собі генетично різні клітини. Простіше кажучи, це "суміш" 2-х різних рослин в одній.

 

Орхидеи химеры

 

Варієгатність, викликана мутаціями, передається потомству при вегетативному та насіннєвому розмноженні, але рослини намагаються "самі себе виправити", і в наступних поколіннях, а також по мірі росту варієгатність може зменшуватися. Химери ж при будь-якому вигляді розмноження не передають свої особливості нащадкам, зате по мірі росут варієгатність зберігається повністю.

 

Вариегатные фаленопсисы

 

 

 

Які є типи варієгатності?

 

  • Медіоварієгатність (центральна) – червона, жовта або біла. Забарвлення листочка змінюється по центру листя.

 

Центральная вариегатность орхидеи

 

  • Маргінатна (облямована) варієгатність – жовте або біле забарвлення розміщене по краю листочка.

 

Сплевывая вариегатность

 

  • Сплешева (нерівномірна) варієгатність – жовте або біле забарвлення розташоване хаотично по листю, частіше поздовжніми смугами. Червона або пурпурова сплешева варієгатність зустрічається у фаленопсисів та пафіопеділумів.

 

Орхидеи с вариегатностью

 

 

 

Що впливає на яскравість варієгатних орхідей?

 

  • Освітлення. При більш яскравому освітленні варієгатність проявляється сильніше. Але нагадуємо, що варієгатне листя більш чутливе до світла і легко може отримати сонячні опіки. Тому світло повинно бути яскравим, але розсіяним, від прямого сонця обов'язково притіняйте.
  • Активна вегетація. У більшості варієгатних орхідей молоде листя має більш яскраву варієгатність, після завершення росту, листок стає таким же, як його старші брати.
  • Використання добрив з підвищеним вмістом азоту. При надмірній активізації вегетації варієгатні ділянки бліднуть. Орхідеї необхідно віддати усі свої сили для харчування зростаючої вегетативної маси – реакцію фотосинтезу. Молоде листя матиме менш виражену варієгатність. Однак листочок дорослішає, вегетація завершується і варієгататність стає яскравішою, для цього нічого робити не потрібно, просто чекати.
  • Що стосується орхідей з жовтим або білим забарвленням листя, то в процесі дорослішання орхідея може спробувати "відновитися" до здорової зеленої форми. Живильні речовини прискорюють цей процес, але зворотього явища не відбувається. Тобто штучний дефіцит поживних речовин не припиняє "відновлення" орхідеї, а тільки гальмує її зростання.
  • Температура. Плямистість листя краще проявляється при певній температурі, найчастіше при максимально допустимій високій для даної орхідеї.
  • Вологість повітря. Якщо рослина вимагає високої вологості повітря, цей параметр теж може впливати на яскравість варієгатних сегментів. Наприклад, неофінетія серповидна (Neofnetia falcata) Houmeiden не любить яскраве світло, а при сухому повітрі не проявляє свою білу варієгатність, листя просто зелене. Оптимальна вологість для неї – 60-70%.

 

Вариегатные фаленопсисы

 

 

 

Особливості утримання варієгатних орхідей

 

Отже, ви вже переконалися, що варієгатні орхідеї більш вимогливі до умов утримання. Тобто плямистість листя може проходити з віком або втрачатися, а при яскравому освітленні листя більш схильне до опіків. Тому умови утримання всіх орхідей, а особливо варієгатних, повинні бути оптимальними – розсіяне світло 10-30 тисяч люкс, температура 20-25 градусів, вологість 40-70%, полив після просушки, підгодівлі згідно фазам росту орхідеї.
На кількість і якість варієгатних сегментів ніяким чином вплинути не можливо, керувати проявом і активізацією варієгатності у орхідей в домашніх умовах неможливо. Єдині доступні нам інструменти впливу на яскравість і виразність варієгатних ділянок – це рівень освітлення, температура і вологість повітря.

 

 

Молодые растения с вариегатным листом

 

 

 

Сого Вивьен 

 

 

 

 

Сподіваємося, що наша стаття вам сподобалася, а ваші орхідейки будуть радувати не тільки цвітінням, а й шикарними листочками. Обрати і купити варієгатні орхідеї можна у розділі Варієгатні орхідеї.

Будемо вдячні за репост, відгуки та доповнення в коментарях.
Якщо у вас залишилися питання — будь ласка, задавайте у нашій групі Facebook

 

Залишити коментар