Равлики та слимаки

Posted byDasha27.01.20210 Comment(s)Листя,Шкідники,

На листі орхідеї з'явилися дірки? Новi рости каттлеї хтось обгриз? За ніч кудись зникли усі бутони орхідеї? На горщику, субстраті або листi орхідейки з'явилися прозорі слизькі сліди? Відповідь на усі ці питання проста – у вас завелися слимаки або равлики. Як з ними боротися і що робити ми розповімо у цій статті.

 

ЗМІСТ:

  1. Хто такі молюски?
  2. Як розпізнати молюсків на орхідеї?
  3. Як позбутися від слимаків та равликів?
  4. Як попередити появу слимаків та равликів?

 

 

 

Хто такі молюски?

 

Равлики і слимаки – це молюски різних розмірів, у слимаків на відміну від равликів немає раковини. Активність молюсків та слимаків проявляється вночі, в рідкісних випадках вдень в похмуру погоду. У звичайних умовах вдень молюски ховаються у субстраті або під листям орхідей, в затінених місцях.

 

Улитки и слизни на орхидее

 


На орхідеях у будинку або квартирі найчастіше можна зустріти равлика Zonitoides arboreus з Північної Америки. У колекції він потрапляє усередині зараженого субстрату. Це жовто-коричневий равлик, іноді з червоним відтінком, діаметром 2-4 мм. Окрім листя і інших живих тканин він може живитися також гниючими або сухими органічними залишками, у тому числі компонентами субстрату. Кожні 2-3 дні равлик відкладає яйця. Зрілості досягає у 3-місячному віці. Знаряддя, за допомогою якого равлики завдають шкоди рослинам, у тому числі орхідеям – це їх язик, на якому знаходиться радула, – схожа на тертку утворення. Після вискоблювання тканин язиком равлика, на орхідеї залишається слід як від великої кількості дуже-дуже маленьких зубів.

 

Улитка на орхидее

 

 

На орхідеях, які розташовують на літо на відкритому повітрі, найчастіше зустрічається сітчастий слимак Deroceras reticulatum. Це великий молюск до 5-6 см завдовжки, кольором від сірого до червоно-коричневого. Розмножується швидко, їсть багато.

 

Слизень на орхидеях

 


Також на орхідеях може зустрічатися закруглений равлик (Discus rotundatus)

 

Улитка на орхидее

 

 

і смугастий слимак (Lehmannia marginata).

 

Слизни на орхидее

 

 


Як розпізнати молюсків на орхідеї?

 

Ознаки наявності:

  • погризені частини орхідеї;
  • сліди засохлого слизу;
  • екскременти темно-зеленого кольору;
  • іноді через горщик можна помітити яйця равлика у субстраті – прозорі кульки, склеєні між собою у кладку. Вони дуже схожі на добриво Осмокот, але знаходяться в мішечку. Відрізнити їх можна саме по склейці яєць між собою.

 

Яйца улитки

 

 

Пошкоджені ділянки листя стають все тонші і тонші, як би пошарово зникають. Після зникнення останнього шару залишається отвір, дірка. На жорсткому листі каттлеї або ванди дірки з'являються частіше на внутрішній стороні. З часом відбувається рубцювання і отвори перетворюються на світло-коричневі бугорки. Улюблені місця живлення равликів і слимаків – ніжні тканини бутонів, квітів, квітконосів. Якщо равликів багато, квіти і бутони можуть бути повністю з'їдені за одну-дві ночі.

 

Улитка на орхидеях

 

 

Кореневій системі орхідеї равлики та слимаки теж завдають шкоди – об'їдають зростаючі кінчики коріння. Через ранки, що утворилися, може статися зараження грибковими інфекціями. Якщо ви побачили якусь з вищеописаних ознак, щоб переконатися, потрібно намагатися побачити шкідника – розкласти на ніч приманку. Шматочки огірка або яблука кладаємо увечері на субстрат, а рано вранці, коли ще темно, йдемо дивитися, хто ж прибув на бенкет. Також приманкою може служити темне пиво. Треба розлити пиво в невеликі посудини і розмістити у субстраті так, щоб край посудини знаходився врівень з поверхнею субстрату. Якщо просто розкласти блюдечка з пивом на підвіконня, равлики і слимаки туди не заповзуть.

Якщо шкідник ідентифікований, прийшов час позбавитися від нього.

 

Улитки в корнях фаленопсиса

 

 

 

Як позбутися від равликів та слимаків на орхідеях?

 

Один із способів – фізичне винищення, для цього потрібно:

  1. Вийняти орхідею із субстрату.
  2. Добре оглянути листя та коріння.
  3. Промити рослину струменем води.
  4. Знову посадити орхідею, замінивши субстрат.

Але, як відомо, будь-яка пересадка, особливо позапланова, особливо з потрошінням коріння, негативно впливає на орхідею. Тому краще запасіться терпінням і знищуйте равликів з поверхні, потроху день за днем.

  1. Щовечора розкладайте приманки на поверхні субстрату.
  2. Рано вранці збирайте равликів, що зібралися поїсти.
  3. Приманки також слід вранці прибирати, а ввечері розкладати нові, щоб попередити цвіль, загнивання.

 

Следы от слизней на орхидее

 

 

Домогтися повного винищення таким способом справа тривала і клопітка, оскільки займатися збиранням потрібно досить довго, поки не зникнуть усі равлики. Але і після цього не можна бути впевненими на 100%, адже у субстраті могли залишитися яйця, з яких знову з'являться молюски. Тому радимо відразу ж перейти до більш радикальних методів.
Існують агротехнічні препарати для позбавлення орхідей від равликів та слимаків:

Діючою речовиною цих засобів є метальдегід, отрута кишково-контактної дії, небезпечний також для тварин і людини. Інструкція говорить, що необхідно розсипати препарат на субстрат навколо рослин. До складу гранул додані компоненти, які приваблюють равликів. Равлик з'їдає препарат і гине прямо на місці, створюючи навколо себе багато слизу. Видовище не з приємних, та і розсипати небезпечну речовину у квартирі не дуже хочеться. Крім того, метальдегід з гранул поступово вивільняється і потрапляє в субстрат. Це створює ризик розвитку кореневого опіку. Тому колекціонери модифікували метод застосування гранул.

  1. Наповнюється будівельний дюбель.
  2. Дюбель потрібно увіткнути у субстрат або закріпити на блоці.
  3. Перед поливом дюбель забирається.
  4. Равлики заповзають додюбелю, гинуть і залишаються всередині, тому дюбелі потрібно змінювати кожні 2-3 дні.

На відкритому повітрі можна скористатися препаратами як описано в інструкції. Краще буде, якщо після розміщення метальдегіда на поверхні землі кілька днів не буде дощу.

 

Орхидею погрыз слизень

 

 

 

Як попередити появу равликів і слимаків?

 

З молюсками досить складно боротися у домашніх умовах, тому краще не допустити їх появи на орхідеї. Щоб запобігти появі дотримуйтеся простих правил:

  1. Уважно оглядайте всі нові орхідеї, а також їх субстрат через стінки горщику. Навіть якщо немає підозри – ми рекомендуємо залишити орхідею на карантині.
  2. Після закінчення літнього сезону уважно огляньте орхідеї, субстрат, проведіть полив замочуванням – при наявності, молюски через кілька хвилин спливуть на поверхню з води.
  3. Орхідеї, які проводять літо на відкритому повітрі, можна вберегти від молюсків деякими способами, при цьому 100% результат гарантувати складно:
  • розміщувати орхідеї таким чином, щоб равлики не могли до них дістатися (підвішувати, ставити підставку з орхідеями в таз з водою, орхідеї при цьому перебувають на сухій підставці, ніжки якої знаходяться у воді);
  • для відлякування молюсків можна використовувати лавровий лист, лаванду, гірчицю, чебрець – розкидати навколо горщиків, покласти на субстрат;
  • равлики і слимаки не можуть подолати перешкоду з луг, наприклад, соди, можна насипати кухлі з соди навколо кожного горщика.

Бажаємо здоров'я вам і вашим орхідеям.
Сподіваємося, що ця стаття була для вас цікавою та корисною.
Будемо вдячні за репост, відгуки та доповнення в коментарях.
Якщо у вас залишилися питання – будь ласка, задавайте в нашій групі у Facebook.

Залишити коментар