Вся правда про сині та блакитнi орхідеї

Posted byDasha25.09.20210 Comment(s)Корисно знати,

ЗМІСТ:

 

  1. Звідки в наших магазинах сині орхідеї?
  2. Якими способами фарбують орхідеї?
  3. Як доглядати за фарбованою синьою орхідеєю?
  4. Чи існує натуральна синя орхідея?
  5. Як розрізнити пофарбовану орхідею від справжньої блакитної?

 

 

 

Звідки в наших магазинах сині орхідеї?


Орхідейна індустрія не стоїть на місці, селекціонери постійно працюють над розширенням асортименту, виводять все нові та нові сорти, більш яскраві, більші, що цвітуть довше та ряснiше, ароматні, з гарним вiзерунком налистi і т.п. Але селекція дуже трудомістка, вона займає багато часу та грошей, тому європейські постачальники знайшли оригінальний спосіб урізноманітнити свій асортимент швидко та дешево, почавши продавати фарбовані орхідеї.
Найвідоміша фарбована орхідея – синій королівський фаленопсис, який має великі квіти та яскраве блакитне забарвлення.
 

Крашеные голубые орхидеи

 

 

Також він зустрічається в інших яскравих кольорах.


Крашеные орхидеи, розовые, голубые

 

 

В останні роки в наші магазини почали надходити й пофарбовані дендробіуми.

 

Голубые дендробиумы

 

 

Нове віяння орхідейної моди у Європі – це фаленопсиси Сінгало з фантазійними вiзерунками усіх можливих відтінків.

 

Крашеная орхидея сингало

 

 

Сінгало також фарбують i в інші яскраві кольори. В Україні такі екземпляри зустрічаються поки що рідко, але впевнені, що скоро вони дійдуть й до нас.

 

Орхидея сингало яркие цвета

 


Всі ці орхідеї насправді фаленопсиси з білими або рожевими квітами, але штучно забарвлені в інший колір. Так-так, ви не помилилися - яскраво сині, голубі, неонові квітучі орхідеї з магазинів – це фарбовані орхідеї.
Історія фарбування квітів білого фаленопсису в синій колір почалася більше 10 років тому, в 2010 році у Флориді (США). Ферма «Silver Vase» представила синій фаленопсис на виставці. Вже через 3 місяці синій фаленопсис з'явився на конкурсі орхідей в Голландії від ферми «Geest Orchideeen». Повідомлялося, що орхідеї фарбують за секретною запатентованою технологією.
У 2013 на виставці в Окінаві (Японія) показали генно модифікований фаленопсис Афродіта з квітами синього кольору, розміром близько 5 см, але великим суцвіттям близько 30 квiтiв одночасно.
 

ГМО-фаленопсисы

 

 

Ген, який відповідає за блакитний колір взяли від рослини Коммеліна, був вживлений замість гена білого кольору. Орхiдею вирощували близько 4 років, перш ніж він зацвів.
Минуло вже багато років, а в продажу модифіковані орхідеї з Азії так й не з'явилися. Можливо через те, що люди почали турбуватися, що виробництво ГМО-орхідей в майбутньому представить загрозу диким орхідеям.
При цьому фарбуванням орхідей зараз займається безліч компаній з Європи.
 

Крашеные орхидеи

 

Після нападу Росії на Україну, на виставці в Тайвані в березні 2022 року, був представлений фаленопсис розфарбований у жовто-блакитні тони, на підтримку України. 

 

Фаленопсис Україна

 

 

 

Способи фарбування орхідеї в блакитний колір?


Є кілька способів штучного створення орхідей синього та блакитного кольору:

  1. Найбільш поширений спосіб – ін'єкція барвника в квітконос орхідеї. Місце проколу можна без особливих зусиль побачити на квітконосі, під першою або другою брунькою.
  2. Рідше зустрічається полив орхідеї підфарбованою водою. У цьому випадку квіти орхідеї будуть пофарбовані в менш інтенсивний колір, а листя, стебло та коріння можуть також змінювати свій відтінок залежно від барвника.
  3. Найновіший спосіб – фарбування безпосередньо квітки фаленопсиса з балончика з фарбою, наносячи несиметричний візерунок, як ми i писали вище – використовується поки що тільки для фарбування Сінгало.
  4. Застарілий спосіб, який ми згадуємо лише для повноти картини – ін'єкція барвника в стовбур або коріння фаленопсиса. Це старий спосіб, зараз його вже не застосовують, оскільки дуже висока ймовірність гибелі орхідеї.

 

Синяя орхидея, краска

 

 

 

Як доглядати за фарбованою орхідей?


Якщо у вас з'явилася фарбована орхідея, її майбутнє залежить від способу забарвлення. У разі, якщо проводилася ін'єкція барвника в квітконос або квітка була пофарбована безпосередньо з балончика з фарбою, прогноз дуже сприятливий:

  • барвник не заповнив судинну систему орхідей, не потрапив в листя та коріння;
  • після того як такий фаленопсис відцвів потрібно зрізати квітконос та слідів барвника в рослині не залишиться; 
  • згодом орхідея знову зацвіте білими квітами, в дуже рідкісних випадках світло-рожевими.

 

Повторное цветение крашеной орхидеи

 

 

Випадок з поливом пофарбованою водою більш складний. Барвник потрапляє в судинне русло орхідеї, де може послужити причиною закупорки судин або судинного опіку. Така орхідея вимагає особливого догляду:

  • не поливайте добривами, стимуляторами та взагалі якими б то не було препаратами;
  • протипоказана також водопровідна вода. Ідеальний полив дистильованою водою на весь час, поки не піде в ріст нове листя. Пофарбоване листя таким й залишаться;
  • рекомендуємо змінити субстрат, а коріння промити дистильованою водою – ця процедура усуне залишки фарби, які все ще поглинула орхідея.  

Всі ці заходи значно зменшують ризик загибелі орхідеї, але все ж нічого не гарантують. Детально про догляд за фаленопсисами.

 

Покрашеные орхидеи

 

 

 

Справжні сині орхідеї існують!


Багато колекціонерів мають у своїй колекції хоча б одну орхідею синього, блакитного або фіолетового відтінку – максимально близького до синього. Розмір квітки блакитних фаленопсісів в межах 3-6 см, як правило сині орхідеї ароматні або багатоквіткові.
Максимально насичені сині відтінки можна знайти серед ванд, причому розмір квітки найчастіше 7-10 см. 

 

Голубая ванда

 


Також великі квіти будуть у каттлей.

 

Голубая каттлея

 

 

Ми намагаємося знайти для вас кращі сорти, найяскравіші відтінки по самим приємним цінами. У нас ви можете придбати сині та блакитні орхідеї від природи, не пофарбовані, натуральні кольори, наприклад:


Phal. Aida

 

Phal. Aida голубой фаленопсис

 

 

Phal. Violacea Indigo 


Голубая орхидея Phal. Violacea Indigo

 

 

Phal. Tzu Chiang Sapphire
 

Phal. Tzu Chiang Sapphire Blue

 

 

Phal. Violet Queen

 

Phal. Violet Queen

 

Та багато інших сортів й видів, весь асортимент блакитних орхідей можна подивитися тут.

 

 

 

Як визначити фарбована орхідея чи ні?


Купуючи синій фаленопсис з квітами діаметром 8-10 см в супермаркеті або торговому центрі, можете бути впевнені, що це пофарбована орхідея.

  1. Придивіться до квітконосів, пошукайте слід від голки.
  2. Зверніть увагу на колір листя та коренів, вони будуть мати синюшний відтінок, якщо орхідея блакитного кольору. 
  3. Огляньте кожну квітку, прожилки на квітах можуть бути більш темного кольору. Тільки розквітлі квіти можуть бути більш світлого, нерівномірного відтінку.

 

Синий крашеный фаленопсис орхидея

 

 

Переконалися? Тепер вирішуйте, чи потрібна вам фарбована орхідея, яка може загинути від отруєння барвниками, навіть якщо й виживе то поміняє свій колір на білий. Чи потрібна вам ще одна біла орхідея за ціною трьох? Якщо ні – обирайте натуральні орхідеї різних кольорів у нашому магазині, подивитися весь асортимент орхідей в наявності.

 

Голубая натуральная орхидея

 

Сподіваємося, що ця стаття була для вас цікавою та корисною.
Будемо вдячні за репост, відгуки та доповнення в коментарях.
Якщо у вас залишилися питання — будь ласка, задавайте в нашій групі у Facebook

 

Залишити коментар