Догляд за дендробіумом

Posted byDasha29.11.20200 Comment(s)Догляд,

Чи складно доглядати за дендробіумом? Скільки часу чекати цвітіння в домашніх умовах, коли доросла орхідея зацвіте? Як посадити, в що садити дендробіум після покупки, який повинен бути грунт? Коли кімнатний дендробіум дає діток, звідки ростуть рости? Як удобрювати, чим підгодувати та стимулювати? Чому зморщився стовбур и опадає листя після цвітіння? Що робити з квітконосом? Чи потрібно зрізати відцвілі тубери, як розсадити орхідею? Поради, методи посадки, лікування, обрізка, освітлення, опис та покрокове роз'яснення на всіці та інші питання та секрети вирощування в нашій статті.

 

 

 

ЗМІСТ:

  1. Про дендробіуми.
  2. Особливості догляду за дендробіумом.
  3. Як зацвісти дендробіум?
  4. Чому у дендробіума жовтіє листя?

 

 


Про дендробіум
 

Дендробіум благородний (dendrobium), дендрик, дендр, дендрофаленопсис, дендрофал, нобіле (nobile), нобіль – всі ці назви входять в рід Дендробіум. Сімейство налічує численні види, більше 1600, родом з Азії. Це другий за величиною рід орхідей після Bulbophyllum.

 

Дендробиум в природе

 

Дендробіум – сімподіальна орхідея, що складається з псевдобульб (туберідіев) або туберів, як їх називають в народі. Виглядає дорослий дендробіум розкішно, зростає пишно в висоту, нескладний у вирощуванні. Відновити і виростити у колекції таку орхідею просто, якщо знати правильний цикл росту. Кожна псевдобульба (туберідій) дендробіума розвивається за певним планом:

  1. Розвиток росту (бруньки).
  2. Розвиток нового пагона-росту.
  3. Формування псевдобульби.
  4. Визрівання псевдобульби.
  5. Цвітіння.
  6. І знову розвиток нового росту.

Чим більше бульб – тим сильніший кущ, тим рясніше буде цвітіння і тим простіше вирощування. Але чи буде цвісти орхідея залежить від умов, тому що для цвітіння дуже важливо забезпечити правильний догляд.

 

Дендробиум на улице

 

 


Основи правильного догляду

 

Світло
Дендробіумам, як і іншим тропічним і субтропічним орхідеям, потрібне яскраве розсіяне світло тривалістю 10-12 годин на добу. Залежно від орієнтації вікна, на якому росте дендробіум, необхідна корекція кількості світла. На південних вікнах майже усі орхідеї, в тому числі і дендробіуми, потрібно притіняти. У спекотні літні місяці може виникнути необхідність відсунути рослини від вікна на 1-1,5 м і тримати на тумбочці або столі біля вікна. Це попередить не тільки опік, а й перегрів дендробіума.
Дуже важливо забезпечити світло не тільки влітку, а й в холодний період. По можливості потрібно змінити вікно, або організувати підсвічування фітолампами.

Dendrobium lindleyi

 

Орхидея дендробиум

 

 

Температура

Попри всю різноманітність, рід все ж можна розділити на 6 груп, кожному з яких підходить свій температурний режим, але найбільш поширеними в колекціях є:

  • дендробіуми теплолюбиві. Ці сорти дендробіумів потребують денних температур влітку 20-28 °С, взимку 20-22 °С, а вночі – близько 15-18 °С протягом усього року. Листя дендробіумів цієї групи зазвичай темне, жорстке, зберігається на туберідіі весь рік. Квіти з'являються у вигляді колоску на верхівці туберідієв. Типовий представник – дендробіум фаленопсис (дендрофаленопсис) та дендробіум Кінга (Dendrobium kingianum), Brymerianum
  • прохолодного режиму утримання. Ці сорти влітку потребують денної температури 15-20 °С, а взимку – 10-14 ° С, нічна температура протягом усього року на 3-5 °С нижче денної. Туберідіі довгі, часто пониклі, тонкі. Листя світле, вузьке, по всій довжині туберідія, дуже часто є листопадними. Квіти або невеликі суцвіття розвиваються в пазухах листя на кожному міжвузлі. Типовий представник – дендробиум Нобіле (dendrobium Nobile), Дендробіум Пьєрард (Dendrobium pierardii).

Для цвітіння дуже важливим фактором є саме перепад денних і нічних температур на 3-5 градусів і прохолодна зимівля (період спокою восени, починається приблизно у жовтні). Але перепад стимулює цвітіння за умови, що рослина доросла і тубери розвинені для закладки бруньок. Часто колекціонери поміщають свої дендробіуми в дендрарій.

Dendrobium farmeri

 

Dendrobium farmeri


 
Вологість
Дендробіуми в природі найчастіше живуть при вологості близько 50%, і лише в сезон дощів, якщо такий є, вологість може підвищуватися до 80%. Але гібридним дендробіумам, які живуть в кімнатних колекціях, цілком достатньо вологості 40-60%.
 

Dendrobium smilliae

 


Полив

Дендробіуми здатні з легкістю пережити тривале пересушування, тому що волога і поживні речовини накопичуються в твердих туберах орхідеї. А ось перезволоження, особливо в умовах недостатнього освітлення, завжди призводить до проблем – загнивання коренів, псевдобульб, загибель рослини. Чим більше світла і вище температура, тим частіше потрібно поливати дендробіум. Під впливом світла відбувається випаровування вологи листям, кімнатна рослина швидко засвоює запропоновану воду. Дендробіуми на блоці можна обприскувати або навіть замочувати кожен день. Дендробіуми в чистому мосі потрібно поливати після повної просушки, детальніше про вирощування у мосі.
Важливо розуміти, що полив потрібно регулювати залежно від фази розвитку псевдобульби

  1. У період спокою припиняємо полив, поливаємо тільки в разі, коли бульби зморщилися.
  2. Навесні при появі росту – поливаємо рясно з підживленням.
  3. Як тільки ріст визрів, регулюємо полив, чекаємо квіткових бруньок.
  4. Як тільки з'явилися квіткові бруньки можна відновлювати полив.
  5. Коли орхідея цвіте, поливаємо після того, як у горщику повністю висох субстрат і коріння.

Dendrobium findlayanum
 

Dendrobium findlayanum

 

 

Добриво
Після появи молодих ростів можна вже підгодовувати орхідею. Перші 2-3 підгодівлі можна зробити азотним, потім користуватися збалансованим добривами. Перед тим як показалася верхівка на тубері, можна здійснити останні поливи фосфорним добривом. Детально про добрива читайте в нашій статті.
Шкідники виглядають і проявляються так само, як і на інших видах орхідей. Про шкідників читайте докладно в наших статтях.

Dendrobium cuthbertsonii Red Yellow
 

Dendrobium cuthbertsonii Red Yellow

 


Пересадка
Вирощувати різновиди дендробіумів можна в різноманітному субстраті, і навіть без нього. Головне розуміти властивості субстрату і потреби орхідеї. Кращий субстрат (грунт) для пересадки це кора або субстрат (землю використовувати не можна, а також краще не вирощувати у воді або грунті, який не призначається для орхідей), також дендробіуми краще не садити в занадто велику кору, рекомендуємо садити в дрібну і середню кору. Дендробіуми з магазину часто ростуть в субстраті з застосуванням торфу і кокосових чіпсів, так як субстрат дійсно повинен бути вологоємний. Якщо у вас квітучий дендробіум з магазину – після цвітіння бажано пересадити перевіривши коріння і наявність торф'яного стаканчику у горщику.
Горщик варто підбирати під розмір кореневої системи рослини

Dendrobium victoria-reginae

 

Dendrobium victoria reginae

 

 

Розмноження 

У домашніх умовах дендробіум можна розмножувати:

  • Дітками. Дітки розвиваються по всій довжині псевдобульби. Коли коріння молодої рослини виросте до 5-8см в довжину, її можна відокремити від материнського туберу. Як правило вони з легкістю відламуються або прокручуються на місці. Після просушування зрізу, проводять посадку в дрібну фракцію кори. При виборі такого способу розмноження цвітіння дітки можливо тільки через кілька років, не раніше ніж через 2 роки. Детальніше про розмноженні дітками читайте в наших статтях.
  • Черенками. Для цього способу зрізається бульба і нарізаються черенки довжиною по 10 см, місця зрізу добре просушуються і розкладаються на мох у тепличці, докладніше про тепличку або розмноженні черенками  читайте в наших статтях. Цвітіння може настати тільки через 3 роки.
  • Діленням куща, бульбами. Поділки повинні складатися не менше ніж з 3 бульб, детальніше про розмноження поділом куща. Як і всі орхідеї розподіл і посадку краще проводити навесні, про утримання орхідей в різні пори року. За допомогою такого способу розмноження можна максимально швидко добитися цвітіння, тому що рослина вже доросла і може зацвісти вже на наступний рік після адаптації.
  • Насінням. Про розмноженням насінням детально в нашій статті.
     

Размножение дендробиума

 

 

 

Чому у дендробіума жовтіє листя?

 

Після визрівання туберів, дендробіуми прохолодного утримання, можуть пожовтіти і скинути листя – це не означає, що дендробіум в'яне, сохне, йому погано або він гине. Орхідею не потрібно лікувати і намагатися врятувати, заливати, а також в жодному разі не потрібно обрізати або відрізати бульби, підрізати  її частини або пересаджувати орхідею в інший горщик ... Якщо в осінній період листя жовтіє і опадає, при цьому тубери великі, міцні і налиті – це нормально, значить ваш екземпляр є листопадним і рослина готується до того самого періоду спокою. У цей період вам потрібно:

  1. Зменшити полив, поливати тільки коли побачите "здування" псевдобульб.
  2. Не підгодовувати.
  3. Очікувати появу бутонів.

 

Желтеют листья

 

Саме перед опадом листя відбувається завершення росту. Далі дендробіум дає закладку квіткових бруньок на стовбурі. Несвоєчасний полив може перешкодити цвітінню. А саме замість бутонів прокинуться ростові бруньки біля основи туберідіїв і почнеться зростання діток (нових псевдобульб) – це одна з особливостей дендробіума.
Тому як тільки почали з'являтися бруньки не поспішайте поливати дендробіум, поливайте тільки коли вже бачите бутони.

 

Dendrobium pierardii

 

 

 

Як зацвісти дендробіум?


На батьківщині сприятливим фактором для цвітіння є перепади денної і нічної температур, досить висока вологість, довгий світловий день. Більшість видів дендробіумів ростуть і цвітуть на стовбурах і гілках дерев, але є і літофіти.
Дендробіуми мають багату кольорову гаму, найпоширеніші і популярні кольори – біла гамма дуже ніжна і святкова, сині або блакитні (не фарбовані, а саме натуральні відтінки blue) і звичайно ж жовтий, помаранчевий, бузковий, синій, коричневий, фіолетовий, білий королівський. Дендробіум може бути ароматний, але деякі сорти славляться не тільки своїми квітами але і листям, у продажу вже з'явився дендробіум варієгатний
Але що ж зробити, якщо дендробіум не цвіте?
 

Цветение дендробиума

 

 

Якщо в дорослому віці орхідея не цвіте кілька років – це може свідчити про помилки у вирощуванні:

  • нестача світла;
  • нестача добрив;
  • вирощування без періоду спокою і просушек.

Тому, на початку ви повинні розібратися:

  1. Який вік у орхідеї. Чи готова вона до цвітіння?
  2. Чи визріли рости для цвітіння?
  3. Рослина здорова, нічого не заважає нормальному розвитку?
  4. Який у вас сорт і чи потрібно дендробіуму прохолодне утримання?

Після відповіді на всі ці питання –  краще відрегулювати світло, полив і температурний режим та починайте очікувати закінчення росту. Детальніше чому орхідеї не цвітуть.  
Про закінчення росту і визрівання туберів свідчить поява верхівки – кінчика псевдобульби. Поки ріст не визрівцвітіння не варто очікувати. Тільки після повного визрівання псевдобульби з'являються квіткові бруньки.

 

Dendrobium pierardii

 


У дендробіумів теплого утримання квіткові бруньки з'являються на верхівці псевдобульби і/або в 1-2 верхніх міжвузлях.
У дендробіумів прохолодного утримання квіткові бруньки з'являються в кожному міжвузлі по всій довжині туберідія.
Ще раз звертаємо увагу – поки на квітконосах не сформуються бутони (тільки тоді це означає що квітка починає зацвітати) не потрібно поливати орхідею. Після поливу в цей період всі квіткові бруньки можуть перетворитися на кейки і цвітіння можна буде чекати вже тільки з нового росту через рік.
При правильному догляді дендробіум зацвітає взимку або на початку весни. Коли дендробіум відцвів, сухі квіти на старих квітконосах можна видалити.
 

Dendrobium pierardii

 

Dendrobium pierardii

 

Сподіваємося, що ця стаття була корисна і ви забезпечите своїм домашнім орхідей сприятливі умови для росту і цвітіння. Діліться своїми спостереженнями та секретами утримання, якщо у вас в колекції вже є домашній гібридний мікс або природний сорт дендробіума.
Також в нашому магазиніє приємні ціні та характеристики кожного сорту.

Якщо у вас залишилися питання — будь ласка, задавайте в нашій групі у Facebook.

 

Цвтение денбробиума нобиле

Залишити коментар