Бактеріоз, мокра бактеріальна гниль

Posted byDasha27.04.20210 Comment(s)Листя,Хвороби,

Більшість проблем з орхідеями викликана грибами, які постійно живуть у нашому просторі разом з нашими орхідеями. Та які атакують нишком, як тільки ми перестанемо бути пильними у догляді за своєю колекцією. Але є і інші хвороби орхідей, які викликані бактеріями. Симптоми усіх бактеріальних хвороб схожі, тому їх об'єднали і дали загальну назву – бактеріоз або мокра бактерійна гниль. У цій статті ми розповімо про все, що потрібно знати кожному колекціонеру орхідей.

 

 

ЗMICТ:

 

  1. Причини та сприятливі умови розвитку бактеріозу на орхідеях.
  2. Як виглядає бактеріоз на орхідеї?
  3. Як відрізнити бактеріоз від інших захворювань орхідей?
  4. Лікування бактеріозу на фаленопсисах та інших видах.
  5. Як уникнути мокрої гнилі у своїй колекції?

 

 

 

Причини появи мокрої гнилі


Основні збудники бактеріозу – Acidovorax (syn. Pseudomonas), Burkholderia gladioli і Erwinia.

  1. Бактерії групи Acidovorax викликають найчастіше бактеріальну плямистість.
  2. Burkholderia gladioli, Erwinia – причина мокрої бактеріальної гнилі.

Найчастіше зустрічаються:

  • Erwinia carotovora (syn. Pectobacterium carotovorum atrosepticum)
  • Erwinia chrysanthemi
  • Erwinia cypripedii (syn. Bacillus cypripedii).

Бактерії групи Erwinia – це рухливі паличкоподібні факультативно-анаеробні бактерії, які живуть і розмножуються при наявності кисню, і навіть без нього, в останньому випадку розвивається бродіння. В клітини орхідеї бактерії потрапляють активно (через рани), і/або пасивно (через продихи), докладно про листя орхідеї.

Способи зараження:

  • контактно від хворої рослини, яка знаходиться поруч;
  • через воду, детальніше про полив;
  • через заражений субстрат;
  • через заражені інструменти (ножиці, ножі, опори для квітконосів);
  • також бактерії можуть передатися через паразитів, що смокчуть сік рослин (комах і кліщів), детальніше про паразитів;
  • в рідкісних випадках бактерії можуть з'явитися нізвідки, тобто бути занесені вітром.

Burkholderia gladioli (syn. Pseudomonas gladioli) вражає найчастіше симподіальні орхідеї, а за останні 10 років виявлено випадки ураження фаленопсисів та ринхів. Це аеробна бактерія (для життя і розмноження обов'язково потрібен кисень), живе у воді та грунті, звідки і може потрапити на орхідею.
У більшості випадків для зараження орхідеї бактеріальної гниллю потрібен безпосередній контакт з бактеріями. Швидше за все бактерії розмножуються влітку, при температурі 25-30 градусів і підвищеній вологості.

 

Мокрые пятна на листьях фаленопсиса

 

 

 

Як виглядає бактеріоз на орхідеї?


Зважаючи, що збудниками мокрої бактерійної гнилі є різні бактерії, а також і різні види, з різною структурою листя, можна з упевненістю сказати, що прояви хвороби відрізнятимуться у кожному конкретному випадку.

  • Бактерії руйнують пектини (компоненти листя), які підтримують тургор тканин, детальніше про тургор.
  • У місці скупчення бактерій утворюється пляма або плями, частіше за все з чіткими краями, колір плями від жовтого до жовто-коричневого, бурого.
  • Тканини в осередку зараження зморщені, мокрі, по консистенції нагадують слиз.
  • Оболонка листя у місці плями стоншується, лопається, з тріщин починає виділятися слизька рідина.

У теплому вологому середовищі бактерії розмножуються дуже швидко, так само швидко ростуть і плями, часто перебіг хвороби може бути блискавичним. Орхідея швидко слабшає, приєднується грибкова інфекція.

 

Мокрая гниль на фаленопсисе

 

 

 

Як відрізнити бактеріоз від інших захворювань?

 

По структурі і кольору плями від бактеріалки дуже схожі на набряки на листі, детальніше про набряки читайте в нашій статті. Відрізнити плями один від одної по виду досить важко навіть досвідченому колекціонерові. Тому головним фактором у визначенні будуть умови навколишнього середовища, в яких виникли плями, і швидкість їхнього збільшення. 
Отже, якщо за вікном жарке дощовите літо, уранці ви помітили на листочку плямку розміром 10 копійок, а під вечір пляма вже на пів-листка – це швидше за все мокра бактеріальна гниль. 
Якщо за вікном прохолодно і на листі ближче до основи з'явилися бурі мокрі плями – це швидше за все набряки. Набряк може з'явитися як на домашніх орхідеях, так і на свіжоотриманих, в останньому випадку найчастіше. Але нагадуємо, що усе це відносно, бактеріальна гниль може розвиватися не тільки влітку. Тому при щонайменшому сумніві плями слід сприймати як прояв мокрої бактеріальної гнилі та негайно починати відповідне лікування.

 

Бактериоз на орхидее

 

 

 

Лікування бактеріальної гнилі

 

При виявленні мокрої бактеріальної гнилі у орхідеї, або навіть при підозрі, потрібно негайно починати діяти:

  1. Ізоляція хворої орхідеї. Бактеріози є досить заразною хворобою, тому після того, як пацієнта забрали на лікування, необхідно вимити руки і повернутися до підвіконня (або стелажу), де перебувала хвора орхідея, і обробити його хлоркою, перекисом або іншими дезінфікуючими засобами.
  2. Обов'язкова ампутація уражених тканин. Ампутація проводиться ідеально гострим ножем або скальпелем. Будь-який інструмент повинен бути стерильним, тому потрібно прожарити ніж на вогні (остудити його після цього!) або протерти спиртом. Процедуру слід повторювати перед кожним новим розрізом, щоб не повертати патогенні бактерії, що залишилися на ножі, назад у розрізи орхідеї. Уражені тканини хворої рослини обрізаємо захопивши більше, приблизно 1 см здорової тканини хворого листочка. Якщо потрібно, не бійтеся ампутувати листок повністю. Якщо гниль виявляється біля основи листка, перевіряємо, чи не вражена ризома або стовбур, тому що потрібно вирізати усі пошкодження, повністю до візуально здорової тканини.
  3. Після завершення процедури ампутації, інструменти і руки миємо теплою водою з милом, обробляємо спиртом.
  4. Потім потрібно обробити зрізи. В даному випадку підходять не розведений фунгіцид Максим.
  5. При сильному уражені орхідейку можна вийняти з горшика та помістити з голою кореневою в порожній новий горщик, закріпити, щоб при хитанні не травмувалося коріння. В даному випадку не рекомендуємо садити рослину, краще щоб орхідея перебувала з голою кореневою, при цьому ви зможете мати хороший доступ до всіх частин рослини. Зверніть увагу, що в нас були випадки, коли орхідея одужала без пересадки, в тому ж субстраті в якому вона росла.
  6. Обробити препаратами.
  7. Після лікування препаратами орхідея залишається на карантині ще 2-3 тижні. Важливо підтримувати вологість в приміщенні не вище 40%. Поливати потрібно замочуванням.
  8. Якщо нові плями не з'являються, орхідея стала бадьорою та навіть пішла у ріст, то через місяць її можна вважати здоровою. Якщо ви вийняли рослину с горшику, потрібно досипати в горщик субстрат і повертайте орхідейку до інших орхідей колекції.

 

Мокрые пятна на стволе фаленопсиса

 

 

 

Якими препаратами обробити орхідею при мокрій гнилі?


Незважаючи на те, що мокрі бактеріальні гнилі викликані бактеріями, для лікування використовують фунгіциди з протимікробною дією, в яких міститься мідь. При контакті з водою іони міді вивільняються і діють як механічний бар'єр на поверхні листя, запобігаючи поширенню захворювання далі. Але мідь також забиває і пори листя, через які орхідея дихає. Тому рекомендується не більше 2-х обробок мідними препаратами.
Класикою жанру є Бордоська рідина. Для її приготування використовується сульфат міді і гідроксид кальцію. В основному її застосовують на присадибних ділянках, для домашнього застосування існує багато більш сучасних і ефективних препаратів.
Рекомендуємо використовувати такі препарати:

  • Стрекар – комплексний препарат, склад: фітобактеріоміцина 25 г/л (комплекс антибіотиків) + карбендазіма 70 г/л (фунгіцид).
  • Казумін – біологічний препарат, до складу входить бактерицид і фунгіцид.
  • Косайд 2000 – контактний фунгіцид на основі міді. Самостійно застосовується проти бактеріальної плямистості, але проти бактеріозів використовується в суміші з Казуміном.
  • Медян екстра 350 SC, діюча речовина: хлорокис міді (350 г/л).

При лікуванні орхідей обов'язково потрібно дотримуватися концентрації, яка вказана на упаковці. Воду краще використовувати дистильовану або хоча б очищену за допомогою побутового фільтра.

 

Бактериальная гниль

 

 

 

Як не допустити бактеріозу?

 

 

  • Оптимізувати умови утримання орхідей, в літній період забезпечити дуже хорошу вентиляцію і приплив свіжого повітря в приміщення – це одна з основних умов.
  • Регулярно оглядати орхідеї, вчасно ізолювати і лікувати хворі екземпляри.
  • Не використовувати повторно горщики і субстрат, або в крайньому випадку дезінфікувати горщики і прожарювати субстрат на сковорідці, в духовці або ж в мікрохвильовій печі, детально про субстрати.
  • При поливі використовувати окрему ємність і обсяг води для кожної орхідеї, докладно про методи поливу.
  • Для обрізки квітконосів, листя, коріння та інших робіт використовуйте стерильні інструменти.
  • Всі нові орхідеї тримайте на карантині місяць, докладно про адаптацію.
  • Знищуйте шкідників орхідей – паразитів, що смокчуть сік (комах, кліщів), проводьте профілактичні обробки навесні і восени, докладно про шкідників та про догляд в різні пори року.

 

Бактериалка на орхидеях


Сподіваємося, що ця стаття була для вас цікавою та корисною.
Будемо вдячні за репост, відгуки та доповнення в коментарях.
Якщо у вас залишилися питання — будь ласка, задавайте у нашій групі Facebook. 

Залишити коментар