Догляд за орхідеєю в різні пори року

Posted byDasha13.08.20200 Comment(s)Догляд,Корисно знати,

Як доглядати за орхідеями в різні пори року? У чому відмінність догляду за орхідеями влітку та взимку? Як змінювати режим поливу в залежності від пори року? Як забезпечити орхідею необхідним світлом в осінньо-зимовий період? Де краще розмістити орхідеї і куди поставити орхідею влітку? Як не допустити перегрівання орхідеї? Як і в яку пору року правильно підживлювати орхідею? На ці та інші питання ми відповімо у цій статті.

 

 

ЗМІСТ:

  1. Як доглядати за орхідеями взимку?
  2. Як доглядати за орхідеями навесні?
  3. Як доглядати за орхідеями влітку?
  4. Як доглядати за орхідеями восени?

 

 

Перш ніж говорити про особливості догляду за орхідеями в різні пори року, важливо виділити основні напрямки, на які варто звернути увагу в певну пору:

  • Графік поливу, як і інші процедури по догляду за орхідеєю обов'язково коригується, тому що полив взимку не може бути таким же регулярним, як влітку. Кора або будь-який інший субстрат повільно просихають. Важливо не залити рослину, бо це може призвести до гниття кореневої системи, детальніше про полив.
  • Освітлення. Сонячне світло є важливим фактором росту і цвітіння орхідеї, тому дуже важливо забезпечити однаковий обсяг світла в різні пори року, детальніше про освітлення.
  • Температура повинна бути оптимальною взимку і влітку, слід уникати переохолодження в зимовий період і перегріву літом.
  • Пересадку та інші маніпуляції краще проводити до пробудження орхідеї, тому що, якщо у рослини активно ростуть корені – буде дуже складно їх не порушити і не пошкодити при пересадці, детальніше про корені. Але це стосується тільки планових робіт, екстрену пересадку можна проводити в будь-який період, детальніше про пересадку.
  • Добриво. Орхідеї потребують регулярної підкормки, не перестаємо повторювати, що:

Якщо орхідея буде отримувати тільки кору і воду – це можна порівняти з тим, якщо людина вживала б тільки хліб та воду.

 

Як вам порівняння?

Нам здається, що воно максимально описує ситуацію з добривами, тому що саме при внесенні добрив орхідея отримує всі необхідні мікроелементи. Але удобрювати рослини не слід занадто часто. Все повинно бути в міру і дуже важливо пам'ятати про період спокою певних сортів і видів.

 

 

 

Як доглядати за орхідеями взимку?

 

Уход за орхидее зимой

 

 

Полив орхідей взимку

 

У зимовий сезон полив повинен бути помірним, поливати орхідею можна тільки після повного висихання грунту. В цей період інтервал між поливом становить приблизно 1,5-2 тижні, однак ви повинні орієнтуватися на ваші конкретні умови і звичайно ж субстрат, в якому росте орхідея.
Кора може просохнути за тиждень, а мох взимку може просихати цілий місяць. Також важливий розмір горщика – чим більше діаметр горщика, тим повільніше буде просихати грунт. Взимку слід звернути увагу, що орхідею краще поливати в першій половині дня. Це необхідно щоб не допустити переохолодження, тому що температура на підвіконні може знижуватися.

 

 

 

Освітлення орхідей взимку

 

Сонячне світло є важливим фактором росту і цвітіння орхідеї, тому світловий день для орхідей повинен складати 10-12 годин. Майте на увазі, що в зимовий період світловий день не тільки короткий, але і інтенсивність сонячних променів дуже низька. Орхідеям потрібне яскраве світло (10 000-15 000 люкс на рівні листя), тому взимку (а можливо і в інші сезони, в залежності від ваших умов утримання), коли природного освітлення дуже мало, орхідеї слід досвічувати спеціальними фіто-лампами (вони дають багато яскравого світла, не висушуючи при цьому повітря навколо орхідей). Більш докладно в статті Світло для орхідей
Нестача сонячного світла може дуже важлива, коли орхідея випустила квітконос. Без досвічування в зимовий період квітконос може призупинитися у розвитку або ж зацвісти тільки декількома квітами.

 

 

 

Температура і вологість повітря для орхідей взимку

 

В домашніх умовах проблем з температурою не виникає, якщо немає різкого перепаду. Орхідеї можуть добре себе почувати при 20-25 градусів вдень і 14-18 вночі. Але в зимовий період основними «ворогами» є протяги і сухе повітря. При провітрюванні приміщення, орхідею варто перенести подалі від вікна. Також переконайтеся, що з вікон не піддуває і листя орхідеї не притуляється до холодного скла.
Вологість в опалювальний сезон, зазвичай, досить низька, і з деякими видами орхідей, такими як онцидіумна група, можуть виникнути проблеми – листя може гармошитися від нестачі вологи. Такі дуже вимогливі види і сорти можна зволожувати «підручними» засобами – наприклад, розвісити мокрий рушник на батареї, поставити горщик на піддон з мокрим керамзитом;  поставити поблизу орхідеї ємність з водою або ж регулярно обприскувати верхній шар субстрату, який при випаровуванні виділятиме додаткову вологу. Відмінним рішенням проблеми буде використання зволожувача повітря, який зможе забезпечити вологість 60% і більше, особливо в невеликих приміщеннях.

 

 

 

Підкормка орхідей взимку

 

Оптимально вносити спеціалізовані рідкі добрива не частіше двох разів на місяць. У зимовий період бажано вносити добриво методом поливу або замочування і відмовитися від обприскування для уникнення застою вологи в пазухах листя. Так само перед тим, як починати підкормку, необхідно правильно проаналізувати стан рослини, якщо орхідея знаходиться в активному рості – у рослини росте листя, квітконос або ж розвивається коренева система – слід вносити добрива. Але якщо орхідея перебуває в періоді спокою (відпочинку), не цвіте – з підкормками варто почекати і почати їх тільки навесні. Дуже уважно оглядайте каттлеї та онцидіумні щоб не допустити стимуляції росту в зимовий період. Детальніше про догляд за каттлеями і онцидіумними
Для цвітіння слід купувати добрива на основі фосфору і калію, зверніть увагу, що саме взимку настає пік цвітіння у фаленопсисів (phalaenopsis). У нас зима, а на батьківщині орхідей  – літо, сезон цвітіння багатьох видів. Однак якщо ваша орхідея відцвіла нещодавно, то краще дати їй можливість наростити коріння і листя, а в цьому допоможуть добрива на основі азоту. Детальніше про добрива

 

 

Пересадка орхідей взимку

 

Будь-які маніпуляції слід відкласти до весни, якщо звичайно ж не потрібна термінова пересадка орхідеї. Детальніше про пересадку орхідей.

 

 

Підсумуємо правила догляду за орхідеями взимку:

  1. Краще підсушити, але не залити.
  2. Уважно стежимо за температурою повітря, не допускаємо переохолодження.
  3. Підвищуємо вологість, якщо це потрібно конкретним видам або сортам.
  4. Досвічуємо, забезпечуємо 12 годин світла.
  5. Удобрюємо тільки види, які не знаходяться і не вимагають періоду спокою.
  6. Всі маніпуляції, такі як пересадка або поділ переносимо на весну.

 

 

 

 

Як доглядати за орхідеями навесні?

 

Уход за орхидеей летом

 

 

Полив

 

Зі збільшенням світлового дня і температури повітря, частоту поливу так само збільшують. Незмінним правилом залишається полив після повного висихання субстрату. Так само рекомендується поливати орхідею в першій половині дня (особливо якщо ви залишаєте відкрите на ніч вікно або переселили орхідеї на балкон).

 

 

 

Освітлення

 

Нарешті в березні-квітні світловий день стає довшим, а інтенсивність сонячного світла вищою. Але якщо ви досвічуєте, звичайно, підсвічування протягом 2-3 годин все ще бажані.
У цей сезон орхідея росте і розвивається особливо добре – ростить коріння і листя, не дарма ж кажуть, що природа навесні оживає. Однак необхідно звернути увагу, що прямі сонячні промені навіть навесні можуть завдати неприємностей. Якщо ви хочете розмістити орхідеї на південному вікні, то його варто притінити або ставити орхідеї подалі від вікна щоб уникнути опіків. Детальніше про опіки в нашій статті - Як лікувати опіки на листках орхідеї.
 

 

 

Температура та вологість для орхідей навесні

 

Температура та вологість для орхідей навесні
Навесні, вже можна думати про розміщення орхідей на лоджії, звичайно, варто розглядати цей варіант тільки коли нічна температура не опускатиметься нижче 14 градусів. Саме при цій температурі орхідеї можна тримати не в будинку, а розмістити на балконі або веранді.Так для орхідеї будуть забезпечені перепади температури, які так необхідні для природного стимулювання цвітіння. Зазвичай вологість повітря навесні приходить в норму: центральне опалення вже відключено, а літній сонцепік ще не почався. Також можна вже не переживати через відкрите на провітрювання вікно, але все-таки варто тримати під контролем це в нічний період.

 

 

 

Підживлення орхідей навесні

 

Якраз час підкормлювати усіма можливими способами кожні 2 тижні. Навесні потрібно розбудити всі види, які перебували в сплячці і забезпечити орхідеї достатнім запасом корисним речовин, тому що вони знадобляться при стрімкому зростанні і розвитку. Тому краще використовувати добриво для росту.

 

 

 

Пересадка орхідей навесні

 

Весна – це найсприятливіший період для пересадки, поділу та перевалки рослин. Тому огляньте всю колекцію і проведіть всі планові роботи. Також ми рекомендуємо провести профілактичну обробку від шкідників. Детальніше про шкідники.

 

 

Підсумуємо правила догляду за орхідеями навесні:

  1. Рясно поливаємо, але контролювати процес, як то кажуть – без фанатизму.
  2. Плануємо перенесення орхідей на свіже повітря.
  3. Не перестаємо досвічувати, але вже починаємо притіняти від прямих сонячних променів щоб не допустити опіків.
  4. Удобрюємо всі види орхідей.
  5. Оглядаємо колекцію і займаємося пересадкою.
  6. Проводимо планову обробку від шкідників.

 

 

 

 

Як доглядати за орхідеями влітку?

 

Уход за орхидеей летом

 

 

Полив орхідей влітку

 

У спекотні місяці головне не допустити пересихання орхідеї. Явними ознаками пересушування рослини є: втрата пружності листя, детально про в'яле листя, сухе вдавлене коріння, опадання бутонів. Влітку для поливу краще використовувати метод занурення, коли горщик з орхідеєю опускається в ємність (таз, кашпо) з водою на кілька годин. Таким способом кора і субстрат краще накопичує вологу, і орхідея має достатній запас води. Блочників (орхідеї на блоках) і орхідеї в невеликих горщиках (молоді рослини, підлітки орхідей або сіянці), які дуже швидко просихають варто перевіряти кожен день і забезпечувати полив в залежності від просихання.

 

 

Освітлення орхідей влітку

 

У літній період природного світла цілком достатньо. Але найнебезпечнішим фактором залишаються прямі сонячні промені. Куди б ви не поставили рослину , обов'язково притінить її або відставляйте подалі від вікна, щоб уникнути появу опіку.

 

 

 

Температура і вологість для орхідей влітку

 

Влітку бажано не допускати підвищення температури більш 27 градусів, чим жаркіше у вас в приміщенні – тим більше свіжого повітря має бути присутне. Пам'ятайте, що орхідея, як і людина, має потребу в свіжому повітрі, якого так не вистачає влітку. Якщо не забезпечити приплив чистого повітря в приміщення, рослина може просто зваритися або ж захворіти. Так як продуктам життєдіяльності орхідеї не буде куди виходити і в такому несприятливому середовищі будуть розвиватися бактерії. Тому варто максимально відкрити вікно на балконі або лоджії, а в особливо спекотні дні краще забезпечити штучний обдув, використовуючи вентилятор, можна допустити навіть не великий протяг. Але зверніть увагу, що вітерець, як і будь-який протяг, може нашкодити бутонам і прискорити процес відцвітання орхідеї, рослина може дуже швидко скинути квіти.
Жаркий період найскладніший для видів, які вимагають підвищеної вологості.

 

 

Підкормка орхідей влітку

 

Продовжуємо регулярні підкормки всіх видів, орхідеї потрібно набратися сил для цвітіння.
Крім підкормки дуже важливо стежити за атаками шкідників, тому що літо і спека – це сприятливий період для павутинного кліща. Радимо продовжувати планові обробки.

 

 

 

Пересадка орхідей влітку

 

Можна проводити пересадку, але потрібно робити це максимально акуратно, щоб не пошкодити молоді корені, які саме зараз знаходяться в активному рості.Саме тому ми радимо проводити всі пересадки навесні, поки коренева система не почала стрімко розвиватися.

 

 

Підсумуємо правила догляду за орхідеями влітку:

  1. Рясно поливаємо, не допускаємо пересушування. Особливу увагу приділяємо орхідеям в невеликих горщиках, субстрат в яких швидко висихає.
  2. Забезпечуємо хорошу вентиляцію приміщення.
  3. Активно притінюємо і захищаємо від прямих сонячних променів щоб не допустити опіки.
  4. Удобрюємо всі види орхідей.
  5. Регулярно оглядаємо колекцію і продовжуємо планові обробки від шкідників.

 

 

 

 

Як доглядати за орхідеями восени?

 

Уход за орхидее осенью

 

 

Полив орхідей восени

 

Зі скороченням світлового дня і зниженням температури, скорочується і полив. Деякі види вже у вересні потрібно готувати до періоду спокою, а саме – не допускати активного росту, стежити за визріванням ростів та бульб. Осінь є сприятливим періодом для початку цвітіння, тому що за літо орхідея встигла отримати максимум сонячного світла і відновити свої сили, тому потрібно підготувати рослини і запастися терпінням.

 

 

 

Освітлення орхідей восени

 

Зі скороченням світлового дня, можна досвічувати орхідеї або ж переставляти рослини на передній план, відмовитися від притінення.

 

 

 

Температура і вологість для орхідей восени

 

Осінь – це найнебезпечніший період, тому що орхідеї потрібно швидко адаптуватися до зниження температури і найголовніше пережити цей різкий перепад. Саме через переохолодження орхідея може почати хворіти – починаються проблеми з листям, докладніше про чорну гниль та філостиктоз. Тому дуже важливо стежити за станом рослини в період, коли температура вже падає, а опалення ще не включили. Після відновлення опалювального сезону контролюйте вологість в квартирі.
Якщо на літній період ви переставляли орхідеї на вулицю, то восени необхідно спостерігати за нічною температурою (мінімум 15-16 градусів) і в разі зниження – переносити орхідеї в приміщення. При цьому важливо не забути обробити орхідеї від шкідників. Щоб перевірити наявність слизнів, які так люблять пробиратися і жити в горщику, розкладіть на ніч по шматочку фруктів або овочів (наприклад, огірок/яблуко/картопля). Вранці «живність» буде ласувати вашим подарунками, детальніше про слизнів.

 

 

 

Підживлення орхідей восени

 

Усім видам орхідей, які потребують періоду спокою потрібно припинити полив. Для стимуляції цвітіння восени можна відмінити добриво для росту і удобрювати добривом для квітучих, для цвітіння.

 

 

 

Пересадка орхідей восени

 

Восени краще утриматися від пересадки, відклавши всі роботи на весну або ж, якщо це не можливо – краще пересаджувати спочатку осені, коли ще досить тепло.

 

 

Підсумуємо правила догляду за орхідеями восени:

  1. Скорочуємо полив для орхідей з періодом спокою.
  2. Переставляємо орхідеї на передній план, якщо сонце стає менш активним.
  3. Удобрюємо тільки ті орхідеї, які знаходяться в періоді росту, припиняємо удобрювати орхідеї з періодом спокою.
  4. Не допускаємо переохолодження, стежимо на температурою повітря. Переносимо усі орхідеї з відкритого повітря у приміщення.

 

Таким чином, ми продемонстрували, що відмінності у догляді за орхідеями в різні пори року обумовлені змінами основних факторів – світла та температури. З огляду на ці фактори і дотримуючись наших порад по догляду, ваші орхідеї будуть здорові і зможуть потішити вас рясним цвітінням.

 

Сподіваємося, що ця стаття була для вас цікавою та корисною.
Будемо вдячні за репост, відгуки та доповнення в коментарях.
Якщо у вас залишилися питання — будь ласка, задавайте в нашій групі у Facebook

Залишити коментар