Філлостіктоз

Posted byDasha10.02.20211 Comment(s)Листя,Хвороби,

Одна з основних причин мокрих плям на листi – це захворювання філлостіктоз, про який ми поговоримо докладно у цій статті.

 

 

ЗМІСТ:

  1. Що таке філлостіктоз?
  2. Мокрі плями на орхідеях та інші ознаки філлостіктозу.
  3. Як вилікувати орхідеї від мокрих плям філлостіктозу?
  4. Як не допустити філлостіктоза?

 

 

 

Що таке філлостіктоз?

 

Філлостіктоз викликають грибки роду Філлостікта, основні – це Phyllosticta capitalensis і Phyllosticta maydis. В результаті зараження розвивається інфекційне захворювання, це захворювання також знайоме садівникам під назвою бура плямистість. Синоніми "філлостіктозу" – це чорна плямистість і чорна кільцева плямистість. Поширюється по повітрю, зараження відбувається через спори, які з'являються на останній стадії захворювання.

 

Филлостикоз на орхидее фаленопсис

 

Слід звернути увагу, що недостатньо простого попадання декількох спор Філлостікти на орхідею. Люди, як і всі інші організми, живуть в не стерильному середовищі. Різні спори, бактерії постійно присутні у повітрі, субстраті та воді. Але орхідеї, як і люди, також мають імунну систему, тому, як правило, захворіти можуть рослини з ослабленим імунітетом. Або у разі дуже великої кількості спор грибів. Поєднання обох цих явищ призводить до миттєвого протікання хвороби і швидкої загибелі орхідеї. Ослаблений імунітет зазвичай буває після стресу (транспортування, пересадки, різкої зміни умов утримання) або при істотному порушенні агротехніки вирощування орхідей. 
Масове зараження трапляється, якщо у квартирі знаходиться хвора рослина або заражені фрукти. З моменту потрапляння спор на орхідею і до розвитку перших симптомів філлостіктозу має пройти 3-6 тижнів. В умовах підвищеної температури (вище 25 градусів) і вологості (60-70%) при відсутності руху повітря спори грибку дозрівають особливо швидко.

 

Филлостикоз на орхидее

 

 

 

Ознаки філлостіктозу

 

Хвороба проявляється плямами на листі, як і переважна більшість інфекційних захворювань орхідей. Іноді буває досить важко відрізнити захворювання без аналізів. Найчастіше захворювання проявляється наступними симптомами:

  • чорні плями, які досить швидко (за кілька днів) збільшуються до плям неправильної форми зі світлим (жовтим або білим) кільцем в центрі. Найчастіше проявляється на фаленопсисах і вандах;

 

Черные мокрые точки на фаленопсисе

 

  • кільцеподібні, ромбовидні плями, спочатку біло-жовті, потім коричневі, поступово збільшуються. Так проявляє себе Філлостікта на тонкому листі симподіальних орхідеї;
  • яскраво зелені плями, що збільшуються, які незабаром стають втиснутими сухими біло-кремовими плямами (нагадують на вигляд і на дотик папірус), з темним, іноді червоно-фіолетовим обідком. Виявляється на цимбідіумах та онцидіумах;
  • фінальна стадія розвитку грибкових плям – прояв темно-коричневих або чорних спор, у вигляді бугорків на місці ураження – ці спори небезпечні для інших орхідей.

По виду плями філлостіктозу можуть нагадувати сонячні і теплові опіки.
Точно розрізнити ці проблеми можна після лабораторного аналізу. Якщо ж такої можливості немає, проаналізуйте умови, в яких з'явилися плями на листі орхідеї, і динаміку розвитку ураження:

  1. Сонячні опіки виникають частіше навесні-влітку в сонячний день, коли прямі сонячні промені потрапляють на одну і ту ж ділянку листочка протягом 1 години і більше, детальніше про опіки.
  2. Теплові опіки виникають у холодну пору року, коли у кімнаті працює обігрівач. Або орхідея знаходиться безпосередньо біля джерела тепла, або на неї спрямоване гаряче повітря. 
  3. Грибкові захворювання розвиваються найчастіше в умовах:нестачі світла;
  • занадто високої температури;
  • слабкого припливу свіжого повітря;
  • та інших погрішностей в агротехніці орхідей.

Якщо сумніви не розвіяні, радимо поставитися до орхідеї як до хворої саме Філлостіктозом.

 

Черные мокрые пятна на листьях орхидеи

 

 


Лікування орхідеї при філлостіктозі

 

Якщо орхідей захворіла, робіть наступні кроки:

  1. Негайно ізолюйте орхідею, щоб захистити від зараження інші рослини, а також проаналізуйте, чи дотримуються оптимальні умови утримання орхідей – розсіяне світло, про світло; температура; вологість і полив після просушування, про полив.
  2. Уражені частини орхідеї рекомендуємо видалити. Для цього потрібно: стерильний гострий інструмент (ніж, скальпель, небажано користуватися ножицями – вони розчавлюють края зрізу, сильно травмують тканини). Простерилізувати ніж можна, прожаривши його над вогнем і остудивши. Якщо осередків хвороби декілька, треба після кожного розрізу стерилізувати або хоч би дезінфікувати інструмент за допомогою хлорки або спирту, щоб не повертати грибок у пошкоджений надрізом листок, детально про листя.
  3. Ампутацію слід проводити із захопленням здорової частини листочка або псевдобульби. Якщо вражена половина псевдобульби або більше, її можна прибрати повністю. Зрізи після ампутації дезінфікуємо за допомогою препарату Максим.
  4. Обробити орхідею фунгіцидом, спеціальним агротехнічним препаратом для боротьби з грибами. Обраний препарат слід розвести дистильованою водою відповідно до інструкції та обробити орхідею – обприскати та полити. Рекомендовані препарати вказані нижче.
  5. Вологу, яка залишилася у пазухах листя через годину після обприскування, краще ретельно промокнути.
  6. У переважній більшості випадків одноразової обробки досить, але буває необхідна повторна обробка через 10-14 днів. Для обробки слід скористатися препаратом іншої марки.
  7. Після лікування орхідея повинна знаходиться в оптимальних умовах ізольовано від здорових рослин ще місяць. Якщо за цей місяць не з'явилися нові плями, орхідея ожила, почалося ріст коріння та листя – вважайте, що рослина одужала. Таку орхідею можна перемістити до решти рослин колекції в оптимальні умови.

 

Пятно на орхидее от филлостикоза

 

При виборі фунгіциду шукайте препарат для лікування саме філлостіктозу, бурої плямистості, чорної плямистості, або чорної кільцевої плямистості. Можна скористатися:

  • Стробі (діюча речовина крезоксимметил)
  • Тіофен (діюча речовина тіофонат-метилу)
  • Каптан плюс (діюча речовина Каптан + тріадіменол)

Це препарати, які проникають у судинну систему орхідеї і поширюються по всій рослині, тобто це препарат системної дії.

 

 


Профілактика філлостіктозу 

 

Щоб слідувати нашим рекомендаціям, потрібно не багато зусиль, а таким чином ви зможете звести до мінімуму ризик розвитку філлостіктозу в вашій колекції орхідей.

  • проаналізуйте умови утримання орхідей, наближте їх до ідеальних, детально про орхідеї у природі. Здоровий імунітет орхідеї ефективно справляється з будь-якими патогенами у колекції, тому дуже важливо забезпечити орхідеям правильний догляд, детально про догляд в різні сезони року.
  • у літню пору дуже важливо забезпечити рух повітря навколо орхідей. Для цього розміщувати їх потрібно на деякій відстані одну від одної. Коли вікна не відкриваються, радимо розмістити на підвіконні або стелажі невеликі вентилятори.
  • всі нові орхідеї, в тому числі абсолютно здорові на вигляд, необхідно тримати на карантині 4 тижні після покупки;
  • не здорові орхідеї, з плямами на листі або іншими проблемами варто відразу ізолювати і лікувати. Тому дуже важливо ретельно оглядати всі рослини з колекції і помічати найменші зміни, щою вчасно відреагувати. 

Бажаємо здоров'я вам та вашим орхідейкам!

Сподіваємося, що ця стаття була для вас цікавою та корисною.
Будемо вдячні за репост, відгуки та доповнення в коментарях.
Якщо у вас залишилися питання — будь ласка, задавайте у нашій групі Facebook.

1 Comment(s)

Ирина:
02.07.2021, 21:20:06
Reply

Все ваши статьи очень актуальны . Я нашла в статьях много нового и полезного по уходу и выращиванию орхидеек .Большое Вам спасибо !

Залишити коментар