Сохне коріння?

Posted byDasha27.08.20200 Comment(s)Коріння,Реанімація,

Чому відсохло коріння орхідеї всередині горщика? З якої причини підсохли повітряні корінці на поверхні горщику? Як лікувати пересушену орхідею і чим допомогти рослині? Що робити, щоб знову не засушити коріння? Що робити з сухим корінням, як врятувати рослину? На ці та інші питання ми відповімо в цій статті.

 

ЗМІСТ:

  1. Чому засихає коріння орхідеї?
  2. Як лікувати сухе коріння орхідеї?
  3. Як запобігти всиханню коріння?

 

 

 

Чому сохне коріння орхідеї?
 

Причин може бути багато, основні з них:

  • недостатній полив;
  • хімічний опік коріння;
  • інфекційне захворювання.

 

Сохнут корни орхидеи

 

 

 

Недостатній полив
 

Як уже згадувалося в нашій статті про коріння, для нормального функціонування коріння орхідей будь-якого виду: фаленопсиса, каттлеї, ванди та інших, повинно поперемінно намокати та висихати. Після того, як з коріння піде вся вода, воно може почати зморщуватися. У природі, на батьківщині орхідей коріння зазвичай не морщиться. Тому що знаходяться на повітрі, яке майже завжди вологе, тому осередки веламену постійно наповнені або водою, або повітрям. У кімнатній культурі коріння, яке знаходяться в повітронепроникному субстраті і в умовах незначної вологості, починає зморщуватися, залишаючись при цьому живим. Таке коріння можна відновити, просто поливши орхідею. Занадто тривалі просушування можуть привести до засихання осьового циліндру, що призведе до повного відмирання коренів.

 

Сухие корни орхидеи

 

 

 

Хімічний опік коріння

 

Причини хімічного опіку:

  • дія на коріння занадто концентрованих розчинів для підгодівлі або лікування (стимулятори, акарициди, інсектициди, фунгіциди);
  • часте або постійне використання для поливу занадто жорсткої води, найчастіше це звичайна водопровідна вода. Солі залишаються в субстраті, накопичуються, під час кожного поливу частина солей знову розчиняється в воді і потім знову осідає на корінні. У момент, коли концентрація солей стає критичною – настає опік коріння орхідеї і судин, в які потрапив концентрований розчин.

Концентрований розчин солей може "спалити" активно зростаючі кінці корінця, веламен або навіть осьовий циліндр кореня. Наприклад через день після поливу будь-яким розчином, або навіть без нього, почорніють кінчики коріння, а субстрат покриється нальотом білого кольору. При таких опіках орхідея в першу чергу жертвує повітряним корінням, але якщо засохло тільки воно, то немає підстави для занепокоєння, адже без повітряних коренів рослина не пропадає, а зможе нормально функціонувати і незабаром наростить нові корінці.
Якщо постраждав веламен і паренхіма, відбудеться відмирання, корінь стане схожий на сухий коричневий папір. Чи уражений осьової циліндр, стане ясно з часом. В цьому випадку корінь сохне і вмирає, не проводить воду, навіть перебуваючи в посудині з водою, не росте і не галузиться.
Сильний хімічний опік може вражати не тільки кореневу систему, а й судинне русло орхідеї. У цьому випадку захворювання дуже схоже на фузаріоз. Точний діагноз можна поставити тільки в лабораторії, а якщо такої можливості немає – лише на підставі припущень, аналізуючи події, які передували розвитку симптомів.

 

Химический ожог корней орхидеи

 


Інфекційне захворювання
 

Всихання коріння викликає грибок склероціум. Захворювання називається суха або південна склероціальна гниль. Раптово у орхідеї висихає, морщиться і стає бурим все коріння. Через день-два буріє і засихає стебло. Листя в'януть, відвалюються, іноді навіть не встигнувши пожовтіти, шийка в'яне, відбувається засихання ствола, в'янення квітконосу.
Відмінною особливістю захворювання є саме швидке висихання коріння, причому паренхіма з такого кореня не знімається, а осьовий циліндр легко ламається від незначного зусилля.

 

Инфекция корней орхидеи

 

 

 

Як лікувати сухе коріння орхідеї?

 

Отже, кімнатна орхідея пересушена: нижне листя зів'яло, жовтіє та опадає, верхне коріння зморщилося, коріння всередині горщику висохло або відсихає, орхідея сушить квітконос або бутони? Таку орхідею потрібно терміново відпоїти, а щоб ситуація не повторилася і вона знову не засохла – відрегулювати полив.
Основне правило відпоювання орхідеї, яка зів'яла – поступовість. Щоб відпоїти орхідею у субстратіз кори, керамзиту, сераміса або суміші цих складових, потрібно:

  1. Полити орхідею проливом.
  2. На наступний день можна замочити на 5 хвилин.
  3. Далі поливати звичним для вас способом.

Орхідеї в дуже вологоємному субстраті, наприклад, у мху, торфі, кокочіпсах, перліті, вермикуліті, потрібно відпоювати кілька днів:

  1. Спочатку прямо у горщик (не на орхідею), вилити чайну ложку води. 
  2. Наступну невелику порцію можна дати через кілька годин.
  3. Після 3х-6ти ложкових поливів субстрат і коріння може виглядати такими же сухими, як і було. Але орхідея вже отримала порцію вологи, коріння і судинне русло почало наповнюватися водою, так би мовити стало оживати. 
  4. Тільки після такого поступового поливу можна поставити горщик з орхідеєю у тарілочку з невеликим об'ємом води, 20-30 мл, на 10-15 хвилин. За цей час субстрат вбере усю воду або їїчастину. Тепер вже субстрат може виглядати вологим, коріння мокрим, зеленим, у листі з'явиться тургор.

Якщо на 2-3 день такого відпоювання стан коріння, яке було зморщене, або листя, яке було мляве та провисаюче не зміниться, тобто у рослини на полив немає реакції – коріння орхідеї пошкодженоі свою функцію вже не виконує. У такому випадку орхідея переходить в статус реанімашки і потребує нарощування коріння. Детально про нарощування коріння читайте в нашій статті.

 

Живые корни орхидеи

 

 

Для лікування хімічного опіку необхідно:

Видалити всі солі зверху коріння і з субстрату:

  1. Вийняти з кори.
  2. Промити очищеною, а краще дистильованою водою.
  3. Пересадити в новий свіжий субстрат. 

У виняткових випадках можна промити субстрат разом з засохлимкоріння прямо в горщику під струменем дистильованої води.
У разі відмирання паренхіми і веламену:

  1. Видалити відмерлий веламен, знявши його з осьового циліндру, як панчоху. 
  2. Якщо ви впевнені, що корінь повністю спалене, його можна видалити, але якщо ви не впевнені на 100%! Та навіть в такому випадку ми рекомендуємо залишити осьовий циліндр. Далі за орхідеєю потрібно доглядати як за реанімашкою.
  3. В подальшому постраждалу орхідею, та й решту колекції, потрібно поливати очищеною водою. Використання звичайного побутового фільтра буває достатньо.
  4. Перші місяць-два добрива краще не використовувати. А в подальшому користуватися правилом, що краще полити орхідею добривом в два рази меншою концентрації, ніж на відсоток більшою.
     

Оптимізуємо параметри утримання орхідеї (полив, вологість, світло, температура) і чекаємо відновлення зростання.

 

Больные корни орхидеи

 


Як лікувати інфекційне захворювання?
На жаль, на той час, коли з'являються симптоми захворювання, врятувати орхідею дуже складно. Але якщо ви визначили хворобу потрібно зробити наступні кроки:

  1. Хвору орхідею негайно ізолювати.
  2. Ампутувати і прибрати всі уражені тканини, ділянки сухих коренів стільки, скільки знадобитися, не шкодуючи, дезинфікуючи ніж перед процедурою і обов'язково після кожного розрізу.
  3. Місця зрізів потрібно обробити препаратом Максим  (зеленкою, корицею або йодом обробляти не рекомендуєм
  4. Верхівку, листя, шийку і ствол – взагалі все, що залишилося, лікуємо фунгіцидом, тобто препаратом для знищення грибів, згідно з інструкцією. До найефективніших можна віднести такі фунгіциди: Фундазол, Фітоспорин-М, Бактофіт, Тріходермін (Гліокладін), Вітарос, Максим, Хорус, Світч, Скор, Квадріс.

Необхідно створити умови для нарощування коріння і листя, та тримати в ізоляції мінімум місяць.
Подбати про колекцію що залишилася. Грибкові захворювання часто розвиваються при порушенні умов утримання орхідей (світло, температура, вологість, своєчасна обробка добривами та іншими препаратами). Потрібно проаналізувати, які фактори сприяли розвитку хвороби і усунути їх.

 

Лечение корней после химического ожога

 

 


Як запобігти всиханню коріння орхідеї?

 

  • оптимізувати умови існування орхідей: світло, вологість, режим поливу;
  • змінювати режим утримання в залежності від зміни умов навколишнього середовища. Детальніше про догляд в різні пори року в нашій статті;
  • для поливу орхідей користуватися якісною м'якою водою;
  • застосовуючи добрива та ліки для орхідей, дотримуватися інструкції, а краще робити навіть менш концентровані розчини;
  • для профілактики грибкових захворювань  при поливі необхідно користуватися окремим посудом і обсягом води для кожної орхідеї, стерелізувати інвентар (ножі, ножиці для обрізки квітконосів і листя);
  • вчасно здійснювати пересадку рослин, міняти субстрат.

 

Молодые корни орхидеи

 

Бажаємо всім здорових орхідей і нехай коріння будуть завжди пухнастета активно зростаюче!

Сподіваємося, що ця стаття була для вас цікавою та корисною.
Будемо вдячні за репост, відгуки та доповнення в коментарях.
Якщо у вас залишилися питання – будь ласка, задавайте в нашій групі у Facebook. 

Залишити коментар