Проблеми з квітконосом

Posted byDasha16.12.20200 Comment(s)Цвітіння,

Фаленопсис почав в'янути і сохнути: втрачає квіти, поникло листя, в'яне і гине в горщику... Орхідея витягнулася, відпадають та висохли (опали) усі сухі квіти і бутони, домашня орхідея облетіла, опадає? Що робити з орхідеєю, якщо вся стара стрілка суха? Куплена чи подарована квітуча орхідея засушила бутони або стрімко засушила квітконоси? Як зрозуміти і виявити проблему з квітконосами?
Ми відповімо на ваші запитання і постараємося розповісти, як уникнути різних неприємних ситуацій з квітконосами у орхідей. Раніше ми вже обговорили, коли потрібно обрізати квітконос.
 

 

ЗМІСТ:

  1. Які проблеми з квітконосом можуть виникнути?
  2. Чому виникають проблеми зі стрілкою у домашньої орхідеї?
  3. Нова орхідея скидає квіти і сушить бутони?
  4. Як уникнути проблем з квітконосом орхідеї?

 

 

 

Проблеми з квітконосом у орхідеї?

 

Для початку розберемо основні проблеми з квітконосом, які виникають: 

  1. Квітконоси зупинили розвиток.
  2. Квітконос пожовкли.
  3. На квітконосі засихають або облетіли квіти та бутони.
  4. Бутони, що не довго розпускаються.
  5. Почорнів квітконос.

 

Перед тим як шукати причини, варто розібратися – орхідея домашня або ж ви нещодавно її купили? Цей факт допоможе знайти справжні причини проблем, тому що вони можуть бути абсолютно різні.

 

Цветоносы орхидеи

 

 


Проблеми з квітконосом у домашньої орхідеї
 

Якщо ви помітили проблеми з квітконосом, в першу чергу, оцініть стан здоров'я рослини і згадайте умови утримання. Подумайте, що змінилося в догляді за останній час, які з факторів могли вплинути на рослину.

 

Квітконос зупинив розвиток, причини:

  • недолік освітлення;
  • стрес через зміну умов або перенесення рослини на інше місце.

Зверніть увагу, що деякі проблеми можуть бути властиві тільки певним видам, можемо навести кілька прикладів.

Каттлея не може прорвати чохол, щоб показати бутони, докладно про каттлеї.

 

Каттлея не может разорвать чехол

 

 

Дендробіуми можуть змінювати свої плани в цвітінні і порадувати вас малечею, пускати діток замість квіткових бруньок, докладно про дендробіуми.

 

Кейки дендробиум

 

 

Онцидіумні можуть гармошити молоду стрілу, докладно про онцидіумні
Фаленопсиси (phalaenopsis) пускають квітконос в інший напрямок, стрілка росте всередину стовбура або ж вгору листа – це може відбуватися з незрозумілих причин або в разі, якщо орхідея отримала дуже велику дозу добрива для цвітіння. Квітконоси при цьому починають рости хаотично і дуже швидко приводячи до таких проблем як ріст квітконосу з точки росту

 

Цветонос растет в ствол

 


Пожовклий квітконос, причини:

  • проблеми з корінням;
  • шкідники, детально як визначити і вивести шкідників
  • хвороба;
  • передозування добривами.

 

Цветонос пожелтел

 

 

Опадають квіти і бутони:

  • холодний протяг – це одна з основних причин чому квіти обсипаються, вже у вересні потрібно подумати над тим, як уберегти рослину від протягу, детальніше про догляд за орхідеєю в різні пори року;
  • різка зміна умов утримання або транспортування, при якій обсипалися всі бутони;
  • стрес через переміщення рослини на інше місце, навіть з цієї причини квіти можуть обсипатися;
  • сухе повітря, близьке джерело тепла (опалювальні прилади) може стати причиною, з якої орхідея скинула усі квіти;
  • недостатній полив, квітучі орхідеї потрібно поливати часто і не допускати повного просихання коренів. Читайте про полив в наших статтях.

Цветонос сбрасывает цветы

 


Бутони не розпускаються і не розкриваються, причини:

  • знижена вологість взимку або влітку, детально про те, як доглядати за орхідеями в різні пори року
  • недостатній полив або недолік сил у орхідеї. Можливо навіть варто збільшити вологість, часто саме при хорошій вологості орхідея розпускає все бутони без проблем.

 

Бутоны не распускаются

 

 

Почорнів квітконос:

  • рослина хворіє – гниль або інші захворювання, докладно про хвороби;
  • чорні точки на квітах і бутонах, детальніше. Також не обприскуйте бутони, тому що потрапляння води на квітки може спровокувати появу на них темних плям.

 

Якщо ви визначите, знайдете і усунете причину на старому квітконосі орхідея ще може доростити та розпустити бутони.

 

Черные точки на цветке фаленопсиса

 

 

 

Недавня покупка скидає квіти і сушить бутони?

 

Якщо орхідеї з домашньої колекції ми бачимо кожен день, розібратися з проблемами у нових рослин складніше. Адже у нас немає розуміння як доглядали за орхідеєю і в яких умовах знаходилася рослина. Тому ми можемо тільки здогадуватися і припускати можливі причини.

 

Опадають квіти і бутони
Якщо ви купили квітучу орхідею і вона швидко відцвіла (скинула квіточки або вони швидко зів'яли), а видимих для цього причин немає:

  • проглядається здорове коріння через горщик, детально про коріння;
  • листя міцне, не виглядає м’яким, як ганчірочки, детально про листя.

Що робити з дорогоцінною і дорогою недавно купленою орхідеєю, якщо у неї проблеми з корінням читайте докладно в нашій статті.

 

Пожелтели бутоны фаленопсиса

 

 

Проблем з квітучою орхідеєю може бути декілька:

  • акліматизація. Орхідея проїхала довгий шлях і потрапила в зовсім інші умови утримання. У теплиці завжди підтримується постійна температура і вологість, в домашніх умовах навіть температура може бути нестабільною. Плюс до всього кожна рослина індивідуальна: деякі сорти більш стійко переживають стрес і довго цвітуть, деякі – скидають не тільки бутони, але і листя при найменшій зміні умов утримання; 
  • неправильне транспортування рослин з магазину. Орхідеї з інших країн повинні транспортуватися при температурі, не менше 16 градусів. Якщо температура була вище або нижче при доставці або в самому магазині – орхідея може скинути квіти.

 

Опадают бутоны фаленопсиса

 


Квітконос орхідеї зупинився в розвитку


Трапляється так, що квітконос у орхідеї завмирає в розвитку на самому початку свого зростання (наприклад, проклюнувся і завмер) або ж виростає до певної довжини, а потім раптом зупиняє свій ріст. В першу чергу потрібно розглянути причину – стрес після транспортування. Щойно отримані орхідеї з замовлень не варто стимулювати на зростання квітконосу шляхом підгодівлі добривом, що містить великий вміст фосфору. Краще дати орхідеї час на адаптацію, детально про адаптацію. Якщо квітконос продовжує залишатися завмершим, краще просто спостерігати за ним. 

 

Закуклился цветонос фаленопсиса

 


Квітконос жовтіє

 

Якщо квітконоси жовтіють по завершенні цвітіння, то, швидше за все, це природний стан – процес старіння. Пам'ятайте, що коли орхідея цвіте у нас немає інформації, коли вона зацвітає і скільки вже цвіте. Тривалість цвітіння орхідей коливається від декількох тижнів до декількох місяців. Тому при можливості краще купувати квітку тільки з декількома квітами що розпустилися або з бутонами, які ще ростуть, щоб якомога довше насолодитися цвітінням. Процес старіння квітів досить легко відрізнити від раптового скидання, тому що цей процес відбувається поступово. В'януть і опадають першими ті квіти, які почали свій розвиток першими, знизу квітконоса.

 

Цветонос желтеет

 

 

 

Як запобігти проблемам?


Головна відповідь – забезпечити правильний догляд. Якщо орхідеї все подобається і усього досить, вона буде довго і рясно цвісти. Просто надайте орхідеї:

  1. Достатню кількість світла. В осінньо-зимовий період природного освітлення рослині може бути достатньо тільки в одному випадку – якщо вікно, на якому стоїть горщик, виходить на південну сторону. У всіх інших випадках необхідно додаткове освітлення спеціальною фітолампою. Детально про освітлення.
  2. Оптимальний режим вологості. Орхідеї люблять вологу, а взимку в пересушеному повітрі наших квартир її не вистачає. Використовуйте зволожувач повітря або ж підвищуйте рівень вологості іншими підручними засобами. 
  3. Проводьте регулярний полив і підгодівлі, докладно про добрива. Зверніть увагу, що в період росту квітконосу і при бутонізації – орхідею не можна пересушувати. 

Важливо розуміти, що може бути присутнім той факт, що орхідея просто відцвіла, в цьому випадку не потрібно шукати підводні камені або копатися в причинах. Пам'ятайте: якщо навіть квітконос засох, але орхідея здорова – через певний період часу і звичайно при нормальному догляді, рослина обов'язково продовжить свій розвиток і все ж порадує вас квітами. Коли саме орхідея зацвіте сказати складно, але чому орхідеї не цвітуть ми постараємося розібратися в нашій новій статті.
Обрати і оформити замовлення на квітучі орхідеї можна тут

 

Опадают бутоны фаленопсиса

 

Сподіваємося, що ця стаття була корисною, залишайте свої відгуки. Бажаємо щоб усі ваші орхідеї, розпускалися повністю та радували вас неймовірними каскадами квітів. I та магія, яку випромінює кожна орхідея при цвітінні надихала вас.

Якщо у вас залишилися питання — будь ласка, задавайте в нашій групі у Facebook
 

 

Молодой цветонос фаленопсиса

Залишити коментар