Антракноз

Posted byDasha14.12.20200 Comment(s)Листя,Хвороби,

Ураження орхідей антракнозом, ознаки, причини, методи обробки та лікування.
 

 

ЗМІСТ:

  1. Що таке антракноз?
  2. Ознаки, як відрізнити чорні плями антракнозу від інших хвороб.
  3. Лікування антракнозу у орхідей.
  4. Профілактика плям антракнозу.

 

 

 

Що таке антракноз?


Антракноз – це інфекційне грибкове захворювання, викликане різними видами грибів роду Colletotrichum (колетотріхум). Загальноприйнята назва захворювання пішла не від назви гриба, а від англійського слова вугілля або антрацит. Тому що крайня ступінь розвитку антракнозу виглядає так, ніби листя орхідеї присипані товченим вугіллям.

 

антракноз на орхидеях

 

Коріння орхідей антракноз не уражує, тому що у субстраті грибок не живе.
Спори довгий час можуть не проростати. У сприятливих умовах починається розвиток патогена, ці умови – спека вище 25 градусів та/або вологість вище 70%, і звичайно ж, поєднання цих факторів. Ці фактори можуть бути основними для захворювання або можуть бути точкові проблеми. Наприклад, краплі води на листочках або у пазусі листа, яку нагріває сонце.
Зараження може відбутися через:

  • букети зрізаних квітів;
  • при контакті з новими рослинами;
  • через сік хворої рослин, зараження відбувається через брудні інструменти і навіть руки (переноситься через дотик на травмовану частину орхідеї);
  • паразитів.

У різних родів орхідей в залежності від кольору та щільності листя/псевдобульб, антракноз проявляється по-різному. Найчастіше хвороба вражає фаленопсиси, лікасти, масдевалліі, мільтонії, онцидіуми, зігопеталуми і пафіопеділуми.
Народні назви антракноза – гірка гниль, мідянка. Саме під цими назвами захворювання добре відомо садівникам.

 

антракноз у орхидеи

 

 


Ознаки хвороби на орхідеях?

 

Схожі чорні плями можуть з'явитися і на псевдобульбах орхідей, зокрема лікаст та онцидіумних. Паралельно спостерігається пошкодження псевдобульб – вдавлення або виїмка. Досить рідко може вражатися стебло орхідеї, зокрема фаленопсису у місці прикріплення листочка – це місце, де може застоюватися вода. На листі орхідей з'являються плями від темно-коричневого до чорного кольору. Уражаються часто кінчики листочків, але буває і ураження в середині листя.

 

антракноз на орхидеях

 

 

Плями мають світло-жовтий ободок, ростуть досить повільно, але здатні з часом вразити весь листок. Через деякий час на плямах з'являються опуклі точки у вигляді концентричних кіл чорного (найчастіше), білого, жовтого або рожевого кольору (в залежності від виду колетотріхума). Це "мішечки" зі спорами грибку, які здатні розлетітися від руху повітря по всій кімнаті і навіть в сусідні кімнати. Спори грибів, в тому числі і колетотріхума, постійно знаходяться у повітрі і на поверхнях в будинку.

 

антракнозные пятна


В останній стадії, коли руйнуються тканини листя – антракноз можна переплутати з сонячними (тепловими) опіками, детально про опіки.

 

Пятна от антракноза на орхидее

 

Обидві ці хвороби схожі за ознаками і розвиваються частіше навесні і влітку. Оскільки антракноз не є миттєвим захворюванням і проявляється в кілька етапів, про які ми писали вище – якщо ви помітили дрібні або великі плями на орхідеї, радимо відразу ізолювати рослину і спостерігати, а краще відразу приступити до лікування.
Умовно можна виділити 2 головних відмінності антракнозу від сонячних опіків:

  1. Повільний, але впевнений ріст темних плям, з захопленням все більшої кількості здорової тканини (листя, псевдобульби). При опіках тканини згорають, після того як придбати орхідею зі спеки, пляма не збільшується.
  2. Світлий (білий, жовтий) обідок навколо темної плями. Ця ознака зустрічається не завжди, але її наявність завжди говорить на користь антракнозу.

Якщо сумніви все ж залишилися, пам'ятайте – краще лікувати обпалену орхідею як від антракнозу, ніж не лікувати хвору антракнозом рослину, думаючи, що це просто опік.

 

пятна антракноза на орхидее

 

 


Лікування антракнозу на орхідеях


Оскільки антракноз – грибкове захворювання, то лікувати орхідею потрібно фунгіцидами, лікарськими препаратами, які вбивають грибки. Паралельно з цим потрібно фізично прибрати якомога більшу кількість патогену. Потрібно зробити наступні кроки:

  1. Ізоляція хворої орхідеї.
  2. Ампутація уражених тканин. Уражене листя потрібно обрізати, захопивши приблизно кілька сантиметрів здорової тканини. Якщо ураження значні ампутуємо весь листочок. При ураженні бульб вирізаємо все до здорової тканини. Якщо залишилося менше половини бульби, її можна повністю видалити. Ампутацію потрібно проводити гострим стерильним інструментом – ножем, скальпелем. З метою стерилізації потрібно протерти інструмент спиртом або прожарити на вогні. Важливо! Перед кожним новим розрізом інструмент знову стерилізуємо. Під час розрізу грибок потрапляє на лезо і при такому розрізі неочищеним ножем, частина патогену повертається в рослину, прямо в її клітини і судинну систему.
  3. Стерилізація інструментів. Після завершення процедури ампутації, інструменти і руки миємо теплою водою з милом, обробляємо спиртом.
  4. Обробити рослину фунгіцидами. При лікуванні дотримуйтесь концентрації, зазначеної на упаковці. Воду краще використовувати дистильовану або хоча б очищену за допомогою побутового фільтру.
  5. Обробити зрізи. Найкраще для цього підходить фунгіцид Максим, у чистому вигляді.
  6. Залишити рослину на карантині на 2-3 тижні. Важливо підтримувати вологість у приміщенні 40-50%.
  7. Поливати потрібно рідше звичайного, влаштовувати максимально допустимі просушування, детально про полив.
  8. Після завершення карантину, якщо у орхідеї не з'явились нові плями – рослина вважається здоровою і може бути повернута до іншої колекції. Але слід задуматися про причини виникнення антракнозу і оптимізувати умови утримання орхідей, а також усунути надмірну вологість і спеку.

 

антракноз

 

При виборі фунгіциду зверніть увагу, органічний це препарат чи хімічний. Органічні фунгіциди діють м'яко, тому антракноз можна лікувати такими органічними фунгіцидами, як:

  • Мікосан – витяжка гриба трутовика. Перед застосуванням потрібно розвести водою відповідно до інструкції. Отриманим розчином обприскувати чи поливати орхідею.
  • Фітоспорин М – продукт життєдіяльності бактерії Bacillus subtilis 26. Можна використовувати для обприскування і для поливу, тільки в різних дозуваннях. Найкраще відразу полити і обприскати.
  • Алірін Б – це аналог Фітоспорін М в таблетках.
  • Триходермін – містить гриб-антогонiст колетотріхума Trichoderma. Випускається у виглядi порошку та флаконах, потрібно розводити водою.

Хімічні фунгіциди набагато ефективніші, але через свою токсичність можуть застосовуватися тільки в добре провітрюваному приміщенні або на відкритому повітрі. При цьому потрібно використовувати засоби захисту – окуляри, респіратор, рукавички. Для лікування антракнозу можна використовувати:

На ринку постійно з'являються нові ефективні фунгіциди. При виборі препарату переконайтеся, що він діє при антракнозі, гіркій гнилі, мідянці – це назви однієї і тієї ж хвороби.

 

антракноз на фаленопсисах

 

 

 

Профілактика антракнозу

Щоб орхідеї не захворіли антракнозом або іншим грибковим захворюванням, важливо:

  1. Оптимізувати умови утримання орхідей, детально про догляд.
  2. Регулярно оглядати орхідеї. Вчасно ізолювати і лікувати хворі рослини.
  3. Після роботи на присадибній ділянці, відвідування овочевого ринку, роботи з овочами на кухні мити руки з милом.
  4. Для обрізки квітконосів або листя використовувати стерильні інструменти.
  5. Букети польових квітів розміщувати подалі від домашніх рослин.
  6. Всі нові орхідеї тримати на карантині, детально про адаптацію.
  7. Своєчасно знищувати шкідників орхідей, детально про паразитів (комах, кліщів), а також проводити профілактичні обробки навесні і восени, детально про догляд в різні сезони.

Бажаємо здоров'я вам та вашим орхідеям!
Сподіваємося, що ця стаття була для вас цікавою та корисною.
Будемо вдячні за репост, відгуки та доповнення в коментарях.
Якщо у вас залишилися питання — будь ласка, задавайте у нашій групі Facebook

Залишити коментар