Реанімація орхідей у тепличці

Posted byDasha27.10.20200 Comment(s)Реанімація,

Як створити тепличку для реанімації орхідей у домашніх умовах? Як реанімувати діток фаленопсиса у тепличці?

 

 

 

ЗМІСТ:

  1. Як створити тепличку для реанімації орхідей?
  2. Як реанімувати орхідеї в теплиці?
  3. Коли можна висаджувати орхідеї після реанімації?

 

 

 

Як створити тепличку для орхідей в домашніх умовах своїми руками?


Домашня тепличка для орхідей – це закрита ємність з прозорими стінками, у якій буде температура 20-24 градусів, вологість 50-80%.
Під тепличку можна пристосувати безліч речей, які можуть виявитися у вас під рукою в квартирі або приватному будинку: 

  • порожній акваріум;
  • великі скляні або пластикові банки, пляшки;
  • навіть прозора кришка від торта або целофановий пакет;
  • також можна зробити каркас з дерев'яних або металевих паличок і обгорнути їх прозорою плівкою.

 

Головне, над чим потрібно задуматися на етапі створення теплички:

  1. Як провітрювати тепличку?
  2. Як забезпечити світло?
  3. Як контролювати вологість?
  4. Як підтримувати потрібну температуру у тепличці?
  5. Як правильно розмістити реанімашки у теплиці?
  6. Як поливати орхідеї в теплиці?

 

Фаленопсис реанимация

 

 

Провітрювання


Акваріум, наприклад, можна накрити кришкою і піднімати або знімати її.
У пластиковій банці легко вирізати дверцята, відкривати їх для провітрювання і потім закривати за допомогою скотчу. В скляних банкахможна просто відкривати кришку.
Також продаються спеціальні міні-теплички для розсади з клапанами для провітрювання. 

 

Світло


Прямі сонячні промені не повинні потрапляти у тепличку, це може викликати опіки на листі, а також критичне підвищення температури, орхідеї можуть буквально зваритися. Ідеальне рішення – штучне світло, але зверніть увагу, що:

  • лампа не повинна нагрівати рослини. Це можна перевірити на собі, на відстані 10 см від лампи шкіра не відчуває тепла;
  • інтенсивність освітлення повинна бути 10-30 тисяч люкс; 
  • для реанімації краще користуватися лампами синього спектру, це сприяє нарощуванню зеленої маси, або синього і червоного, але небажано чисто червоного спектра – це стимулює цвітіння. 

Більшість фітоламп відповідають всім цим вимогам. Сумарна тривалість освітлення орхідей у теплиці – 10-12 годин. Це може бути досвічування вранці та/або ввечері, а якщо потрібно – і всі 12 годин штучного світла.

 

 

Вологість

 

Для реанімації орхідей потрібна вологість 50-80%, краще, звичайно 80%. Щоб забезпечити хорошу вологість в теплиці можна розмістити:

  • кілька ємностей з водою;
  • піддон з вологим керамзитом;
  • вологі спонж або губки.

 

 

Температура 


Взимку необхідно забезпечити температуру 22-24 градуси. Цього можна домогтися, розмістивши тепличку недалеко від обігрівача. Тут важливо не перегріти і не зварити орхідею. Обов'язково користуйтеся термометром, вимірюйте температуру безпосередньо біля орхідеї і в різних місцях теплиці, біля джерела тепла. Орхідею потрібно розмістити на стороні, протилежній тій, яка знаходиться біля обігрівача. Максимальна температура, яку деякий час може витримати фаленопсис – 30-33 градуси.
Восени, коли на вулиці вже прохолодно, а центральне опалення ще не увімкнули, можна з обережністю використовувати такий метод – кожні 3-4 години ставити в тепличку стакан з окропом, стежачи за тим, щоб гаряча пара не обпікла орхідеї. Детальніше про догляд в різні пори року
 

 

 

Як реанімувати орхідеї у теплиці?

 

Коли теплиця готова і ви передбачили всі основні вимоги до неї – потрібно починати розміщення реанімашок

  1. Якщо у орхідеї залишилися осьові циліндри коренів, які можуть проводити воду, її краще поставити в посудину з водою таким чином, щоб стебло рослини не діставало до води на 1-2 см. Посудину ставимо в тепличку.
  2. Реанімашки зовсім без коріння можна розмістити таким же чином в посудині з водою, а також закріпити в горщику з субстратом, без субстрату, на блоці або навіть залишити лежати собі на порожньому піддоні.

 

Фаленопсис без корней

 

У будь-якому випадку ми намагаємось поставити орхідею якомога ближче до джерела світла і як найдалі від джерела тепла.
Орхідеї у теплиці поливати не потрібно, оскільки всередині теплички висока вологість, яка дозволяє орхідеї без коренів поглинати воду за допомогою листя. У разі, якщо реанімашка вже ростить корінці, вони теж поглинають вологу з повітря, також після провітрювання утворюються краплі конденсату.
Якщо орхідея нарощувала коріння у субстраті, спробуйте поливати її проливом і не закривайте теплицю до повного висихання субстрату.
Якщо орхідея нарощувала коріння на блоці, полийте її, зануривши корінням у воду на 10-15 хвилин. Молоді орхідейки, які росли у теплиці в субстраті з моху, поливаємо чайною ложкою води, другий полив може бути 2-3 ложками води, все залежить від вологості всередині теплиці.

Пам'ятайте, що провітрювання теплиці – обов'язково, це необхідно для: 

  • насичення повітря вуглекислим газом;
  • профілактики появи цвілі і розвитку грибкових та бактеріальних хвороб.

Провітрювати тепличку потрібно кожного дня, краще ввечері або вночі. Якщо температура в кімнаті 20-22 градуси, можна залишити тепличку відкритою на всю ніч. При більш низькій температурі відкривайте тепличку на 20-30 хвилин щовечора.
Рекомендуємо удобрювати реанімашки тільки після того, як з'являться перші корінці. Спочатку вони ще не здатні утримувати і проводити воду, тому підгодовуємо орхідею по листу, але в 2 рази рідше і половиною зазначеної дози в інструкції препарату. Для нарощування коріння важливі фосфор і калій, тому радимо обирати мінеральні добрива з невеликою кількістю азоту (значення N у формулі NPK, наприклад, 10:26:26, або 8:20:30). Також важливо підгодовувати залізом, наприклад, добривом Хелат заліза

Дотримуйтесь рекомендованого на упаковці дозування. Різні стимулятори і активатори рекомендуємо використовувати дуже обережно і в невеликих кількостях. Процес відродження повинен бути плавним, і головне тут не добрива, а – світло, температура і вологість.

 

 

Коли можна посадити реанімашку?
Коли нові корінці виростуть настільки, що при посадці основна їх частина буде занурена в субстрат хоча б на 2-3 см, таку орхідею вже можна посадити.

 

Посадка фаленопсиса без корней

 

Якщо орхідея реанімувалась з голою кореневою – рослину можна посадити в субстрат і залишити на деякий час в теплиці. При цьому залишати дверцята теплиці на провітрювання на більш тривалий період. Так за допомогою частих провітрювань і збільшення терміну провітрювання + високої вологості адаптація може пройти швидше. Після того як коріння орхідеї пішло в ріст вже в субстраті, у рослини відмінний тургор – орхідею можна дістати з теплички і поставити до колекції, вирощуючи всі рослинки у однакових умовах.
Нехай ваша оранжерея завжди буде наповнена здоровими орхідеями та їх пишним цвітінням!


Сподіваємося, що ця стаття була для вас цікавою та корисною.
Будемо вдячні за репост, відгуки та доповнення в коментарях.
Якщо у вас залишилися питання – будь ласка, задавайте в нашій групі у Facebook

 

Реанимация в теплице

 

Залишити коментар