Чому не цвітуть орхідеї?

Posted byDasha20.12.20200 Comment(s)Цвітіння,

ЗМІСТ:

  1. Причини, за якими не цвітуть орхідеї.
  2. Як простимулювати цвітіння орхідей?

 

 

 

Чому саме не квітнуть орхідеї


Чому не цвіте орхідея – одвічне питання всіх новачків. Щоб отримати на нього відповідь, потрібно розібратися в причинах, за якими фаленопсис  або інший вид орхідних не зацвітає.
Основні причини, з яких не цвітуть орхідеї:

  1. Недостатній вік.
  2. Нестача світла.
  3. Нестача поживних речовин.
  4. Неправильний догляд.
  5. Наявність шкідників.
  6. Хвороби.

 

Орхидея не цветет

 

 

Недостатній вік орхідеї


Щоб отримати регулярне і рясне цвітіння, орхідея повинна бути дорослою і сильною. Чим сильніше ваша рослина – тим швидше, рясніше і яскравіше буде цвітіння.
Фаленопсиси можуть цвісти в досить молодому віці, багато сортів вже в розмірі 1.7 можуть порадувати квітконосом і декількома квітами, докладно про розміри. Але більшість сортів та видів повинні набратися достатньо сил і відповідати віку цвітіння. Орхідеї з дрібними бульбами або ростами не зацвітуть, тому щоїм потрібна певна біомаса і ресурс для росту.
 

 

Нестача світла

 

Якщо орхідея не отримуватиме потрібну кількість світла (бажано щоб світловий день був не менше 12 годин) – вона не зацвіте або зацвіте дуже бідно. Якщо проблема дійсно в нестачі освітлення – орхідейка буде тягнути листя до джерела світла, листячко буде досить темного кольору. I навіть якщо квітконос з'явиться, він може бути дуже довгим з невеликою кількістю бутонів. Тому дуже важливо забезпечити хороше світло. Найкраще вікно для утримання орхідей – це південно-східне вікно. Якщо підвіконь зі східною і південною орієнтацією вже бракує, забезпечити такий об'єм світла можуть лампи, - детально про cвітло. Але важливо стежити не тільки за кількістю, але і за якістю освітлення. Бо якщо залишити влітку орхідею на цілий день на південному вікні – це призведе до сонячних опіків, докладно про опіки.

 

Орхидея не цветет

 

 


Нестача поживних речовин


Дуже важливо не заливати орхідеї, завжди пам'ятайте – простіше відновити тургор, який з’явився через пересушування, ніж наростити коріння, втрачене через перелив, детально про полив.
Основна помилка любителів орхідей – це не тільки рясний полив, але і не використання добрив. Ми завжди порівнюємо людину, яка б вживала тільки воду і хліб з орхідеєю, яка росте в корі і отримуєлише воду. Як і людині, кожній орхідейці потрібен певний набір мікроелементів, детально про добрива.

 

Неправильний догляд за орхідеєю
 

Дуже часто ми зустрічаємо фрази "не вимоглива" або "легка" у догляді, але ви повинні розуміти, що будь-якій рослині потрібен догляд і чим краще він буде – тим краще віддячить вам рослина своїм цвітінням.
У природі, на батьківщині орхідей, від кліматичних умов залежить їх цвітіння. У домашніх умовах потрібно штучно зменшувати полив, тому що у природі зменшується кількість опадів. Настає так званий період спокою у багатьох видів. Винятком є фаленопсиси, які можуть рости без періоду спокою і цвісти цілий рік. Посушливий період в Азії змінює сезон дощів, в кімнатних умовах цей період припадає на весну.

Тому дуже важливо:

  1. Забезпечити період спокою всім видам, які його потребують. Якщо рослина не йде на період спокою – бульби або рости розвиваються весь рік, але нажаль можуть бути дрібними і не наберуть достатньо сил для цвітіння.
  2. Починати рясний полив потрібно саме навесні, щоб рослина прокинулася зі сплячки і вчасно пішла в ріст. Якщо розвиток починається раніше, взимку, або пізніше, влітку, орхідея може не доростити бульби або рости до потрібних розмірів і не зацвісти. Детальніше про догляд в різні пори року.

 

Види орхідей, яким потрібен період спокою для цвітіння:

Пам'ятайте, що дуже важливо врахувати не тільки особливості роду, виду, але й навіть особливості сорту. Наприклад, Зігопеталуми або Зіги (як їх часто називають) з сімейства онцидіумних, через специфіку клімату починають цвісти до розвитку бульб, а саме ростити квітконос з ще не визрівшого росту. Тому рекомендації про припинення поливу, коли буде видно плечики бульби, тут не зовсім доречні. Для стимуляції цвітіння саме зігопеталума потрібно скоротити полив, коли молодий рост досягне 35 см. Тому обов'язково визначте до якого роду і виду належить ваша орхідея і знайдіть побільше інформації про сорт. Допомогти вам може наш каталог сортів та видів орхідей.

 

 

Наявність шкідників


Шкідники можуть погіршити ситуацію з цвітінням, тому що вони висмоктують сік з орхідеї, забираючи при цьому сили у рослини. Також шкідник може призупинити розвиток квітконосу і навіть листочків рослини, орхідея стає пригнобленою, виглядає слабкою. Детально про визначення шкідників.

 

Клещ, орхидея не цветет

 

Хвороби

 

Хвороба може відображатися явними ознаками або бути прихованою. Детально про хвороби та інші проблеми з корінням і листям читайте в наших статтях.

 

 

Ми впевнені, що орхідеї обов'язково будуть цвісти в оптимальних умовах, але якщо виключені всі перераховані вище причини, і у вас:

  • орхідея доросла, ви впевнені на 100%, про це свідчить рясне цвітіння в минулі роки;
  • орхідеї стоять на південно-східному вікні; 
  • орхідеям регулярно вносите підкормки і забезпечуєте регулярний полив;
  • орхідеї не потрібен період спокою або період спокою був забезпечений в повному обсязі;
  • орхідея не уражена шкідниками, має достатню кількість здорового і зеленого листя;
  • орхідея не хворіє, про це свідчить велика кількість здорових коренів і листочків;
  • орхідея не цвіте кілька років.

Тільки в цьому випадку ви можете задуматися над стимуляцією цвітіння.

 

Бутоны орхидеи

 

 


Способи стимуляції цвітіння орхідей


Будь ласка, не застосовуйте дивні рекомендації з сумнівних джерел в мережі, такі як – "потрібно закрити орхідею в темній шафі і не поливати кілька тижнів" або "потрібно загартувати орхідею занадто низькою температурою і гарячим душем"...
Будь ласка, не мучте рослини. Такими способами ви можете добитися тільки загибелі або травмування орхідеї.
Якщо ви вважаєте, що в догляді вам немає чого удосконалити – можна додати обробку наступними препаратами. Найкраще використовувати комплексні добрива і біостимулятори:

Пам'ятайте:фаленопсиси – одні із самих невибагливих видів орхідей. Для цвітіння їм потрібно тільки трохи вашої уваги. Натомість цвітіння орхідей може тривати від кількох тижнів до місяців і навіть років, якщо звичайно не зрізати квітконос, докладно про квітконоси. Але якщо ваш догляд і умови далекі від ідеальних,почніть з їх покращення. Саме висче перечисленні фактори в більшості випадків є причиною відсутності цвітіння.

 

Сподіваємося, що ця стаття була для вас цікавою та корисною.
Будемо вдячні за репост, відгуки та доповнення в коментарях.
Якщо у вас залишилися питання — будь ласка, задавайте в нашій групі у Facebook
 

Залишити коментар