Фузаріоз

Posted byDasha06.12.20200 Comment(s)Листя,Хвороби,

ЗМІСТ:

  1. Про фузаріоз на орхідеї, як визначити хворобу?
  2. Як орхідея може заразитися фузаріозом?
  3. Що провокує появу фузаріозу на орхідеях?
  4. Як вилікувати орхідею від фузаріозу?

 

 

 

Про фузаріоз у орхідей

 

Фузаріоз або Фузаріозне в'янення – інфекційне захворювання, викликане проникненням в орхідею гриба роду Fusarium. На корінні проявляється Fusarium oxysporum, на листі, квітах і стовбурі – Fusarium moniliforme. Фузаріум вражає судинну систему рослини, тому хворобу і називають фузаріозним в'яненням. У процесі життєдіяльності грибка відбувається закупорка судин рослини і виділення токсинів, це і призводить до того, що рослина в'яне.

 

Фузариоз на фаленопсисе

 

Першим проявом фузаріозного в'янення часто буває те, що орхідея не квітне, або ж квітне не рясно. На цьому етапі також можна помітити:

  1. На коренях або листочках ви можете помітити білі, рожеві або фіолетові кульки овальної форми або подовженої форми – це кондії, щось на подобі насіння, спор грибку.
  2. Темні судини на зрізі листя або стебла
  3. Потемніння кореневої системи, чорні дрібні вдавлені плями
  4. Очевидна, але не рання ознака фузаріозу – верхне і нижне листя орхідеї швидко, іноді стрімко жовтіє та відпадає один за іншим.
  5. Далі орхідея повністю в'яне.

У мережі часто можна зустріти твердження, що незаперечною ознакою фузаріозного в'янення є фіолетові обідки на стеблі орхідеї, навколо коріння або в середині стебла. Так буває, але слід враховувати такі факти:

  • фіолетовий пігмент для деяких орхідей є нормою, детально про варієгатні;
  • різні види грибку фузаріум забарвлюють різні частини рослини в різний колір;
  • орхідеї з різним кольором листя один і той же вид фузаріуму забарвлює по-різному.

Тому рекомендуємо – якщо ви маєте підозру фузаріозу, враховувати всі ознаки хвороби та історію її розвитку, а не тільки колір плям та їх обідок.
Зверніть увагу, що у фаленопсисів найчастіше хвороба проявляється не на корінні, а саме на листі, стовбурі або точці росту. Уражені ділянки можуть жовтіти, червоніти, чорніти і бути вдавленими. Коли тканини чорніють, місця зараження дуже схожі на опік, білими точками (спорами) всередині листу. Плями можуть розвиватися з маленьких точок, поступово поширюючись.

 

Фузариоз фаленопсиса

 

 


Способи зараження

 

Захворювання передається від однієї рослини до іншої контактно і через сік. Це означає, що вся колекція може заразиться від однієї рослини при загальному поливі, при наявності паразитів (комах або кліщів), при використанні загальних ножиць, ножів без дезінфекції.

 

Фузариозное увядание

 

 

 

Що провокує зараження?

 

  • низькі або високі температури всередині горщика;
  • відсутність просушок кори;
  • зниження pH субстрату;
  • засолення субстрату, тому ми радимо займатися пересадкою орхідеї з домашньої колекції кожні 3 роки, навіть, якщо орхідея не хворіє і виглядає здоровою.

Пам'ятайте, що спори грибка можуть зберігатися у субстраті довгий час, і тільки при настанні сприятливих умов для грибів і несприятливих для рослини (надлишок вологи у субстраті, недостатня кількість світла, перепади температур) хвороба може проявитися. Поширюється хвороба повільно, процес займає від 6 до 18 місяців від появи перших проявів (почервоніння) і до повного відмирання кореневої системи.

 

Фузариоз на корнях орхидеи

 

 


Як лікувати орхідею від фузаріозу?

 

  1. Ізолювати уражену орхідею.
  2. Ампутувати пошкоджені (заражені) ділянки листя, коріння, стебла, псевдобульби, дезинфікуючи ніж або ножиці після кожного надрізу спиртом або перекисом.
  3. Місця зрізів слід обробити, краще використовувати Максим – препарат для боротьби з грибами. Якщо нічого з препаратів немає можна використовувати вугілля або корицю.
  4. Не мочити листя орхідеї – краще поливати методом замочування, не обпризкувати, не тримати у тепличці або інших занадто вологих умовах.
  5. Не намагатися розмножувати орхідею до повного одужання.
  6. Орхідею, що видужала тримати в ізоляції ще мінімум місяць, після того як вона одужала.
  7. Не підкормлювати рослину.

 

Фузариоз

 

Якщо ампутація не допомогла, і ви бачите, що листя й далі уражаються грибком – краще провести обробку орхідеї фунгіцидами відповідно до інструкції. Орхідею краще обробити до посадки повністю, разом з корінням. До найефективніших можна віднести такі препарати: 

Якщо перша обробка не допомогла, можна повторити, але якщо і повторна обробка не принесла результату – як не сумно, але рослину краще утилізувати, щоб уникнути поширення хвороби на всю колекцію. Тому при фузаріозі слід пильно спостерігати не тільки за хворою рослиною, але і за усією колекцією:

  1. Не використовувати повторно субстрат і горщик ураженої орхідеї для пересадки інших рослин. Краще викинути грунт і ретельно простерилізувати горщик.
  2. При поливі користуватися окремим посудом і чистою водою для кожної орхідеї.
  3. Простерилізувати інвентар (ножі, ножиці для обрізки квітконосів, листя, ростів).
  4. Оптимізувати догляд за всією колекцією орхідей – полив, вологість, світло, температура.
  5. Уважно стежити за появою перших ознак фузаріозного в'янення у інших рослин колекції.

 

Фузариоз на корнях

 

Нажаль, найчастіше фузаріоз виявляється занадто пізно, коли орхідею вже практично неможливо врятувати і рослина гине. Але все ж таки радимо поборотися і пам'ятати, що ідентифікація захворювання (грибів) можлива тільки у лабораторії, тому не виключайте інші проблеми і захворювання, побачивши схожі симптоми. Бажаємо тільки здоров'я вам і вашим орхідейкам.

Сподіваємося, що ця стаття була для вас цікавою та корисною.
Будемо вдячні за репост, відгуки та доповнення в коментарях.
Якщо у вас залишилися питання — будь ласка, задавайте у нашій групі Facebook

Залишити коментар