Чому опадає листя?

Posted byDasha08.12.20200 Comment(s)Листя,

Фаленопсис: відвалилося листя після пересадки, орхідея скинула зелене листя, як врятувати? Що робити, якщо орхідейна втратила нижнє листя? Як лікувати орхідею, яка була залита і без верхнього листа або відламалася верхівка? Чому відпали верхнє листя фаленопсису або пожовкла і пропадає серцевина, точка росту гниє? Коли виросте нове живе, зелене листя і орхідея зацвіте? Допомога, поради, догляд в домашніх умовах.

 

 

ЗМІСТ:

  1. Причини чому листя орхідеї відпадає?
  2. Хвороби орхідей, при яких відлітають листочки орхідей. 
  3. Опадання листя від переохолодження.
  4. Потрапляння води в пазухи листя, загнивання точки росту.

 

 


Чому орхідея скидає листя?


Перед тим як почати, радимо ознайомитися з нашими статтями про природні процеси відмирання – Листя орхідей, і хвороб – Чому жовтіє листя? Тому що в цій статті ми поговоримо саме про причини відмирання листової пластини у орхідей і розберемося чому листя опало, відломилося і з якої причини фаленопсис скидає все листя та квіти.
Отже, чому листя опадає? Якщо ми вже виключили причини, які розкрили в вище згаданих статтях, а саме:

  • Природній процес, про який докладно можна ознайомитися в статті Листя орхідей, про яку писали вище.
  • Хлороз.

А також випадкове механічне пошкодження, яке викликане падінням рослини або травмуванням листя – залишаються деякі основні причини:

  • захворювання – можуть опадати всі листя з центру, по центру і нижні; 
  • стресс – через транспортування, деякі сорти, як Phal. Mini Mark або Phal. Tzu Chiang Sapphire Blue можуть скинути кілька нижніх листків, але при цьому рослина буде здорова;
  • перезволоження кореневої системи або простою мовою – ви залили орхідею. Як правило, опадають нижні листки;
  • попадання води в пазухи листя – якщо відпадають листя по середині стовбура;
  • втрата точки росту у фаленопсисів – якщо опадає листя саме з верхівки. 

Почему у орхидеи опадают листья?

 

 

 

Хвороби орхідей, при яких опадає листя


Найчастіше до опадання листя орхідей призводять такі захворювання:

  • Фузаріозне в'янення (патоген – гриби роду фузариум). Фузаріоз – інфекційно-грибкове захворювання, збудником якого є гриби роду Fusarium. При фузаріозі орхідея починає псуватися з коренів, хвороба піднімається вгору по судинах і листя починає жовтіти, поширення відбувається дуже швидко. Детально про фузаріоз.
  • Суха гниль, вона ж південна склероціальна гниль (патоген – гриби роду склероціум Sclerotium rolfsii) – інфекційне захворювання, яке може проявлятися на коренях, листках, бульбах і стовбурі. Живе в грунті, провокується підвищенням температури і проявляється саме в літній, жаркий період. Найчастіше вражаються фаленопсиси і ванди, рослина висихає повністю. Детально про суху гниль. 
  • Бактеріальна, "волога" або "мокра" гниль (патоген – бактерії родів псевдомонас або єрвінія). Дуже схожа на бактеріоз, на листі з’являються мокрі плями, які пізніше покриваються білими кульками (міцелій або склероції), коріння чорніє, стає водянистим та м'яким. На коренях проявляються білі або жовті кульки 1 мм. Детальніше про бактеріалку.  

Прояви цих хвороб в основному схожі, точна діагностика іноді можлива тільки в лабораторії.
Етапи раптового прояву захворювання:

  1. Пожовтіння основи і центральної жилки одного листа. 
  2. Лист швидко жовтіє і відпадає.
  3. Потім жовтіє сусіднє листя, яке швидко відпадає один за іншим, іноді навіть не встигнувши пожовтіти. 

При цьому на стеблі орхідеї можна побачити коричнево-чорні, сухі або мокрі плями, які швидко ростуть. Без лікування все листя орхідеї відлетить, стебло і коріння всохне, орхідея гине.

 

Болезнь листьев фаленопсиса

 

 

Грибкові захворювання
Збудники інфекційних захворювань – гриби та бактерії, які постійно перебувають у навколишньому середовищі. Це і субстрат орхідей, і вода для поливу, і повітря в кімнаті, і поверхні різних предметів, в тому числі інструментів для догляду за орхідеями. Гриби і бактерії можуть знаходитися навіть на руках. Імунна система здорової орхідеї може впоратися з незначною кількістю патогенів, постійно вбиваючи їх. Якщо баланс порушується, патогени перемагають, а орхідея захворює і починає "розкидуватися" листям, детальніше про грибкові захворюваня. Якщо рослина уражена грибами – потрібно скористатися фунгіцидами. До найефективніших можна віднести слідуючі фунгіциди:

 

 

Інфекційні захворювання

Вони дуже небезпечні для всієї колекції, важко піддаються лікуванню, велика частина уражених орхідей гине. Такі захворювання легше попередити, ніж вилікувати, детальніше про захворювання.  
Якщо ви підозрюєте, що листя опадає саме через захворювання, необхідно:

  1. Ізолювати уражену орхідею.
  2. Ампутувати уражені частини орхідеї (листя, частину стебла, псевдобульби). Ніж або ножиці потрібно дезінфікувати спиртом або перекисом між кожним надрізом. 
  3. Провести кілька обробок орхідеї необхідними препаратами відповідно до інструкції. 
  4. Хворі орхідеї потрібно тримати в ізоляції місяць і навіть більше, не удобрювати.

 

Инфекция фаленопсиса

 

 


Потрапляння води в пазухи листя

Багато пишуть і обговорюють "про потрапляння води у точку росту та гниття стовбуру та верхівки", коли від красивої рослини залишився тільки качан, який стоїть на місці і не росте. Проблема не в переливі, а в застоюванні води та в бактеріях, які в ній залишилися і почали розмножуватися. Якщо з цієї причини відвалюється листя, або на даний момент багато листя вже обпало, кінчики листя підгнили – потрібно рятувати орхідею, навіть якщо залишився пеньок. Бактеріальна гниль лікується антибіотиками, наприклад, на основі міді. Найбільш відомий препарат – бордоська рідина. Також для присипання місць зрізів і пошкоджень можна скористатися звичайними людськими антибіотиками у формі порошку – стрептоміцином, тетрацикліном, хлорамфеніколом, орхідею можна обробити розчином,розвівши ампулу на 1 л.

Якщо відпала саме верхівка фаленопсису необхідно:

  1. Видалити, вирізати всі гнилі і уражені тканини.
  2. Продезінфікувати зрізи (кориця, вугілля, але краще Максим).
  3. Пролити фунгіцидами.
  4. Не пересаджувати, просто очистити шийку від субстрату або кори.
  5. Не обрізати квітконоси, якщо коренева система розвинена і рослині вистачає харчування.
  6. Поливати орхідею тільки знизу, тобто способом замочування, щоб вода не потрапляла в хвору точку росту.
  7. Доглядати, забезпечивши світло і підживлення.
  8. Запастися терпінням і чекати діток.

Детальніше про фаленопсис без точки точки росту.

 

Фаленопсис без точки роста

 

 

 

Опадає листя від переохолодження

 

У холодну пору року квітка може постраждати від протягів або при транспортуванні.
Пошкоджене листя, яке обморозилося, має такий вигляд: потемніле, швидко зморщується, стає водянистим, в'яне. Реанімація такого листя неможлива, воно в терміновому порядку піддаються обрізці, а якщо цього не зробити – листя буде гнити, стовбур усохне і в кінцевому рахунку орхідея загине.
Детально про обмороження.

 

Обморожение листа орхидеи

 

 


Щоб попередити всі ці проблеми, потрібно оптимізувати умови утримання, але звичайно ж, ми не можемо вберегти орхідеї від всіх хвороб, так само, як і людина не може вберегти себе. Тому слід просто забезпечити своїм рослинам оптимальний і правильний спосіб життя і тоді орхідеї будуть хворіти рідше і вам точно не доведеться довго чекати новий квітконос або цвітіння.

 

Сподіваємося, що ця стаття була для вас цікавою та корисною.
Діліться своїми секретами і способами лікування в коментарях.
Якщо у вас залишилися питання – будь ласка, задавайте в нашій групі у Facebook

Залишити коментар