Все про діток орхідей

Posted byDasha02.12.20202 Comment(s)Розмноження,

Як з'являються дітки, як довго потрібно чекати? Які бувають дітки на фаленопсисі? Що робити щоб орхідеї дали кейки або відростки? Як користуватися гормональною пастою для отримання діток, як використовувати і мазати? Який ефект від пасти? Як виростити бокову дитинку на гілці орхідеї? Що зробити щоб дітка з'явилася та орхідея випустила дітку? Як врятувати діток з млявим листям та малим корінням? Що робити з діткою, яка пускає корінці? Як зрозуміти що дітка готова для пересадки? Укорінення: як відділити, розсадити та пересадити, покрокове керівництво про те як відрізати та розділити дітки або паростки.

 

 

ЗМIСТ:

  1. Які орхідейки дають діток?
  2. Що потрібно діткам орхідей для росту?
  3. Коли можна відсаджувати дітку від орхідеї?
  4. Як правильно відокремити і укоренити дітку орхідеї?
  5. Які помилки краще не допускати в вирощуванні і розмноженні орхідей дітками? 

 

Раніше ми вже розповідали про можливі методи вирощування і розмноження, один із способів розмноження орхідей – діткування. У цій статті ви зможете дізнатися докладніше про діток, ми крок за кроком розповімо про те, хто випускає діточок, як їх розводити, доглядати, пересаджувати, про методи вкорінення та як користуватися гормональної маззю.

 

Детки с пасты

 

 

 

Які орхідеї розмножуються дітками?

 

В основному діток дають моноподіальні орхідеї: фаленопсиси, ванди, акоцентруми, їх гібриди між собою і з іншими орхідеями. Дітка починає свій розвиток з бруньки на квітконосі або стовбурі, таким чином з'являється нова маленька орхідейка, пов'язана з материнською рослиною перешийком.
Деякі симподіальні орхідеї теж можуть ростити дітей – мова йде не про нові паростки, які дала орхідея і які є частиною рослини, а саме про діток зі своєю кореневою системою – це явище зустрічається у дендробіумів і пафіопеділумів
 

 

Детки фаленопсис

 

 

Дітки фаленопсиса
Дітка утворюється на різних частинах рослини, а саме:

  • Якщо орхідея зацвіла, на квітконосах (стеблі, стрілці) дітки ростуть з бруньки (бічні). Під кожною лусочкою квітконосу знаходиться брунька, яка може дати відгалуження або дітку. 
  • З шийки, пазухи на стовбурі орхідеї, але найчастіше в нижній частині рослини. Власне кажучи, це ті ж бруньки, з яких розвивається і квітконос. Часто такі дітки називають базальними (базис – основа). Іноді дітки ростуть навіть з точки росту, такі дітки прийнято називати "паростком заміщення". Вони найчастіше розвиваються з самої верхньої живої бруньки на стеблі. Детальніше про те як омолодити верхівку і що потрібно зробити щоб дітка утворилася на пеньку дорослого фаленопсиса і про орхідеї без точки росту читайте в нашій статті.

Звідки саме виросте дітка і чи буде дітка, а не квітконос залежить від генетичних особливостей кожної орхідеї та також від умов зростання і розвитку.

 

Детка из точки роста

 

 

Дітки благородної ванди

Ванда (та її гібриди) дає діток виключно біля основи основного стебла. Іноді це рідкість, а деякі види, наприклад, Vanda falcata, тільки цим і займаються, орхідея віком виглядає як кущ або цілі зарослі.

 

Vanda falcata

 

 

Дітки дендробіумів

Дітка дендробіума називається кейком. Кейки утворюються по всій довжині стебла. Найцікавіше, що ріст кейків вважається помилкою в вирощуванні дендробіума. Чому саме і як виростити дітки читайте в нашій статті Догляд за дендробіумом.

 

Кейки дендробиум

 

 

Дітки пафіопеділума
Саме дітки ростять не всі сорти – це генетична особливість Paphiopedilum Armeniacum, і вона може передаватися від гібрида при схрещуванні. Дітки пафіка називаються Столони – це по суті аномально витягнутий паросток, який тривалий час зростає в корінні збоку або навіть вниз і "пробивається" на поверхню через субстрат не відразу. З цієї причини Paph. Armeniacum краще садити в сітчасті горщики, щоб столон знайшов собі вихід, або в прозорі, щоб вчасно помітити дітку і зробити йому віконце.

 

Paphiopedilum Armeniacum

 

 


Що потрібно для росту дітки?


Щоб дітка нормально розвивалась, материнській рослині потрібно отримувати, як і будь-якій дорослій орхідеї наступніоптимальні умови: 

  • розсіяне світло 10-30 тыс. люкс;
  • температура 21-25 градусів;
  • вологість 50-80%;
  • полив після повного висихання субстрату.

 

Детка фаленопсис

 

 

Дітку фаленопсиса на квітконосі можна починати готувати до відокремлення від мами за кілька місяців. Помістивши зростаючими корінцями в горщик (грунт) і закріпити цей горщик (приклеїти, прикрутити його до квітконосу або до утримувача квітконосу). Таким чином коріння будуть отримувати харчування. Легше пройде адаптація, так як дітка буде рости перший час в цьому ж горщику і після відділення.

 

Детка на фаленопсис

 

 

Якщо повітряних коренів немає – потрібно чекати, відокремлювати дітку без коренів не можна.

 

Детка без корней

 

 


Коли можна від'єднати дітку?

 

Дитинку можна сміливо відокремити, коли у рослини не менше двох листків, розміром хоча б в половину листа дорослої орхідеї. Не можна відокремлювати дитинку з одним листком. Також у рослини повинна бути розвинена коренева система – більше 5 см.

При недотриманні хоча б одного з пунктів сили дітки будуть спрямовані на виживання, а не на ріст.

 

Детка на цветоносе

 

 

Кейки дендробіума можна відокремлювати тільки після того, як материнський туберідій закінчив свій ріст, тобто на верхівці ми бачимо не листя, а закруглений масивний кінчик туберу. Навіть якщо кейки вже наростили багато красивих корінців до того, як закінчиться рост тубера – все одно потрібно очікувати.

 

Детки дендробиум

 

 

 

Як відокремити дітку від квітконоса і стовбура?

 

  1. Для відділення дітки оберемо час через день або два після поливу
  2. Приготуємо гострий ніж і антисептик для орхідей (найкраще нерозведений фунгіцид Максим). А також горщик і кору. В якості субстрату підійде мох, кора дрібної і середньої фракції, різні неорганічні субстрати. Завжди обирайте субстрат, з яким ви вже потоваришували і в якому у вас давно росте більшість орхідей. 
  3. Безпосередньо перед розрізом ніж слід продезінфікувати: протерти спиртом або прожарити на вогні та остудити його. 
  4. Зрізаючи, потрібно знайти тонке місце з'єднання дітки з материнською рослиною. Можна відокремити руками або зрізати і посадити дітку з шматочком квітконоса. Іноді радять "відкрутити" дітку з квітконосу, але в такому випадку багато навколишніх тканин буде травмовано і процес загоєння затягнеться.
  5. Зрізавши, даємо зрізу півгодинки підсохнути і змащуємо антисептиком.
  6. Далі, коли висохне і антисептик, молоду орхідейку можна садити. 
  7. Акуратно садимо коріння в горщик. Якщо 1-2 кореня залишаться повітряними – нічого страшного, не обов'язково їх ламати і намагатися садити в горщик за всяку ціну. 
  8. Тільки після розміщення коренів акуратно наповнюємо горщик субстратом. Утрамбовувати не потрібно, краще додати субстрат через деякий час. Стежимо, щоб зріз був ні засипаний корою, а знаходився над поверхнею. 
  9. Поставити горщик в світле місце.
  10. Поливати в перший день не потрібно. На наступний день дітку можна вже полити проливом і надалі поливати, як і всі орхідеї, після висихання субстрату. Другий полив може бути з Епіном або Цирконом.
  11. Контролювати, що дітка росте, з'являється новий лист або корінець і нічого не заважає їй розвиватися.
  12. Вносити добриво діткам потрібно обережно, дотримуючись концентрацій, заявлених на етикетці, а краще навіть нижче, і відповідно до фази росту конкретної молодої орхідейки. Детально про добрива читайте в нашій статті.
  13. Коли дитинка підросте, її можна пересадити в горщик більшого розміру. Посадка повинна бути не глибокою і краще проводитися навесні, про вирощування в різні пори року.
  14. Обробка від шкідників повинна проводитися планово, але після адаптації і початку росту орхідеї.

 

Детка после отделения

 

У холодний період радимо організувати домашню тепличку. Можна накрити банкою або помістити в прозорий пакет з метою створення необхідної вологості. При цьому потрібно провітрювати, з кожним разом збільшуючи час провітрювання. Детальніше про домашні теплички читайте в нашій статті. А краще відокремлювати дітки навесні, оскільки орхідея, що добре підросла краще справляється з несприятливими умовами, ніж молода рослина.

 

Молодые детки фаленопсис

 


Якщо квітконос, на якому росла дітка чорніє, цвітіння припинилося – варто дати орхідеї час перепочити і зрізати квітконос

 

 

 

Помилки, які краще не допускати


У розмноженні орхідей дітками дуже важливо терпіння, тому ми радимо дотримуватися простих правил:

  • Надмірне використання добрив для стимуляції росту діток. Розвиток дітки на квітконосі можна простимулювати за допомогою гормону, назва основного – гормональна цитокінінова паста, але деякі любителі вносять занадто великі дози гормонів, в надії отримати швидкий ефект. Цитокінінову пасту потрібно наносити мінімально і дуже акуратно. При передозуванні замість діток може вирости мутант, а саме материнська рослина може загинути.
  • Не відокремлювати недостатньо зрілі, занадто маленькі дітки без коренів. Якщо рано відокремити – дітка витрачає сили на виживання, листя в'янє, виглядає сухим, не отримує воду. Дітка повільно зростає, втрачає тургор. Виходити таку рослину краще помістивши в домашню тепличку.
  • Неакуратне і не вдале відділення та травмування коренів або стовбура дітки, при цьому дітка починає жовтіти і гине. Якщо дітка випадково відламалася без коренів, можна спробувати наростити коріння.
  • Недотримання умов утримання орхідеї після відділення – коли дітка відчуває нестачу світла по інтенсивності і/або тривалості; знаходиться в дуже холодному приміщенні або сухому повітрі; отримує занадто рідкий або убогий полив.

 

Детки на цветоносе фаленопсиса

 


Багато хто мріє вирощувати дітки плантаціями, забуваючи, що у материнської рослини є свій запас. Щоб орхідея могла випустити дітку, орхідейці потрібні сили ще більше ніж для цвітіння. Можна звичайно ж купити гормональну пасту, коли орхідея цвіте (простимулювати квітучі фаленопсиси в домашніх умовах на розвиток бруньок) та змусити зацвісти і випустити дітку. Але важливо пам'ятати, що пастою потрібно користуватися мінімально, а вирощування дітки – це тривалий і кропіткий процес, щоб дітки з'явилися і виросли потрібен час і терпіння. Тому ми не рекомендуємо поспішати і квапити орхідею, всі процеси повинні бути природними
 

 

Сподіваємося, що стаття була для вас корисною. Залишайте коментарі та діліться своїм досвідом.

Якщо у вас залишилися питання — будь ласка, задавайте в нашій групі у Facebook
 

2 Comment(s)

Марусан Лариса Володимирівна:
20.10.2022, 18:19:05
Reply

Дякую ви мені дуже допомогли.

Татьяна:
17.11.2022, 17:09:37
Reply

Подскажите пожалуйста,детка будет таким же цветом как мама?

Залишити коментар