Розмноження діленням куща

Posted byDasha04.12.20200 Comment(s)Розмноження,

Як зрізати, укоренити і виростити поділку орхідеї? Як відокремити бульби каттлеї? Вирощування домашніх орхідей з бульб та клубенів? Бульби катасетуму, як розмножити? Коли домашня орхідея з поділки зацвіте? Фото, покрокова посадка, інші кроки та корисні поради в нашій статті.

 

Про різні способи розмноження фаленопсису та інших видів ми вже говорили в нашій статті – а саме як орхідеї розмножуються насінням та дітками. У цієй статті ми крок за кроком поговоримо про розмноження подiлками (поділ куща орхідеї, бульбами, вегетативне розмноження) – це, мабуть, найбільш легкий спосіб розмноження рослин і орхідей зокрема. Якщо, звичайно, ви знаєте всі нюанси та складності, які потрібно знати і попередити.

 

 

ЗМІСТ:

  1. Які орхідеї можна діляться на частини?
  2. Коли можна ділити орхідею?
  3. Як потрібно поділити орхідеї?
  4. Помилки при розмноженні діленням куща.

 

 

 

Які орхідеї можна поділити?


Ділити або розмножувати способом ділення куща можна тільки симподіальні орхідеї – орхідеї, які складаються з безлічі рівноцінних паростків, які об'єднані ризомою. А саме, це види:

Саму ризому часто називають серцем орхідеї, тому що ризома – це підземне або наземне стебло з лускоподібним листям, бруньками, додатковим корінням. З бруньок розвиваються молоді паростки (туберідії, псевдобульби, рости).

 

Спящая почка орхидеи

 

 

Як правило, ріст ризоми відбувається за рахунок першої верхівкової бруньки, яка дає нові рости – так кущ розростається в різні боки. Ділити кущ потрібно так, щоб у кожної поділки був ріст або спляча брунька – це брунька, з якої ще не було росту.

 

Деление орхидеи

 

 

 

Коли можна ділити орхідею?

 

Для успішного поділу орхідеї необхідно дотримуватися двох правил:

  1. Щоб успішно адаптувати і вирощувати частину куща орхідеї, потрібно правильно вибрати рослину
  2. Правильно обрати час для поділу.

 

Можна ділити тільки дорослі рослини

Зверніть увагу, що у поділок зі "старих бульб" обов'язково повинна бути спляча брунька. У кожної бульби або росту може бути всього дві бруньки. Якщо ви бачите, що у всіх бульб потенційної поділки вже були рости в 2х напрямках – значить сплячої бруньки немає і у такої поділки немає можливості рости.

 

Гнилые спящие почки

 

 

Можна ділити тільки пишні кущі

Бажано щоб після поділу кожна поділка складалася з 3-х та більше зрілих псевдобульб. Якщо ви хочете ділити орхідею, у якої 5 і менше туберідіїв, краще запастися терпінням і дочекатися часу, коли рослина досягне потрібного розміру.

 

Бульбы каттлеи

 

 

Краще ділити орхідеї після періоду спокою

Діліть кущ, коли всі бульби визріли, прокинулися сплячі бруньки і можна точно визначити скільки напрямів росту є у рослини. Період краще обрати весняний, коли орхідея краще пройде адаптацію і швидше піде у ріст. Приступити до поділу краще через день або два після поливу.

 

Деление каттлеи

 

 

 

Як правильно ділити орхідеї?

 

Орхідею можна розділити двома способами:

  1. Витягнувши орхідею з горщика.
  2. Не дістаючи орхідею з горщика.

Не витягуючи орхідею з горщика, коли у орхідеї просто розрізають ризому (канал харчування) поділки від материнської рослини. Робиться це для того, щоб максимально зменшити стрес, залишаючи всі поділки в звичних для них умовах. Але важливо стежити, щоб при поливі вода не потрапляла на місце розрізу. Таким способом можна користуватися без прив'язки до весняного періоду і можемо відокремити орхідею в будь-який зручний час, а навесні можна просто пересадити всі самостійні поділкипо окремих горщиках.

 

Ризома каттлеи

 

 

Зрізають частину рослини, яка просто починає звисати з горщика, паросток росте "в повітрі". Також під цей ріст можна підставити порожній горщик, щоб нове коріння росло в ємність. Згодом горщик можна заповнити субстратом. Далі потрібно набратися терпіння і чекати, поки у росту буде 2-3 псевдобульби і тільки після цього можна "перерізати пуповину" (ризому) і роз'єднати орхідейки. Так часто розмножують каттлеї і целогіни.

 

Деление каттлеи

 

 

Для разделения понадобиться:

  • гострий ніж, секатор або ножиці;
  • нерозведений фунгіцид, краще використовувати Максим;
  • горщики – потрібно підібрати за розміром кореневої системи для кожної поділки і материнської рослини. Також важливо передбачити місце для розвитку ростів. Перевірте кількість бруньок і вирішуйте у якому напрямку буде розвиватися орхідея і чи вистачить їй місця при нормальному рості ще кілька років;
  • субстрат або кора. Субстрат найкраще підійде той, в якому росла материнська рослина. Використовувати старий субстрат можна, якщо він нормальної якості, в нього можна посадити ту рослину, яка залишилася. Поділки краще садити у новий грунт. Також можна обрати інший спосіб посадки, про методи і способи посадки читайте докладніше в нашій статті.

 

Деление орхидеи

 

 

Отже, приступимо до поділу, якщо потрібно витягнути орхідею з горщика. Покрокове керівництво: 

  1. Обережно дістаємо орхідею з горщику, не зайвим буде нагадати, що коріння більш піддатливе і еластичне саме у вологій стадії.
  2. Струшуємо субстрат, розбираємо мох. Ті шматочки субстрату, до яких приріс корінець, відривати не потрібно. 
  3. Перед розрізом дезинфікуємо ніж (обробка спиртом або прожарка на вогні).
  4. Робимо розріз ризоми, обираючи місце посередині між двома поділками. Іноді радять "розламати" орхідею, особливо коли крок різоми дуже маленький. Але в такому випадку багато навколишніх тканин буде травмовано і процес загоєння затягнеться. Тому ми рекомендуємо скористатися ножем, ножицями або секатором.
  5. Дати зрізам підсохнути (близько 30 хвилин).
  6. Змастити зрізи фунгіцидом. Коли зрізи підсохнуть, поділки можна садити.
  7. Акуратно помістити коріння у горщик. 
  8. Після розміщення коріння, наповнити горщик обраним субстратом.
  9. Підв'язати рослину, щоб вона не хиталася.
     

Деленки каттлеи

 

 

При посадці каттлеї і дендробіумів ні в якому разі не потрібно поглиблювати ризому.

Далі забезпечити звичайний догляд, полити орхідею можна через тиждень, коли розріз і тріщини на коренях заживуть.

 

Разделение орхидеи

 

 

 

Помилки при розмноженні діленням куща

 

Дуже часто нас запитують – а що робити з такою рослиною, тому проаналізувавши помилки з особистого досвіду та помилки інших, ми можемо виділити:

  • Розмноження поділками з 1-2 бульбами. Така орхідея дуже довго адаптується, повільно росте і зможе зацвісти тільки після нарощування достатньої кількості зеленої маси, тобто через 2-3 роки.
  • Неправильно обраний час поділу, коли новий паросток вже розвивається і досить великий, без своєї кореневої системи, при цьому рослину ділять і перекривається потік поживних речовин. I рослині для розвитку немає звідки брати сили.
  • Недотримання правильних умов утримання орхідей після поділу. При цьому процес адаптації затягується, ріст відбувається повільно, а на  саджанцях можуть розвиватися грибкові та бактеріальні захворювання, у рослин розвивається слабка коренева, втрачається тургор, а цвітіння варто чекати тільки через кілька років.

 

Деление орхидеи клубнями

 

 

Окремо ми розповімо як орхідея розмножується живцями , що таке живцювання і як живцювати (займатися черенкуванням) орхідеї.

Також в нашому магазині  продаються пишні кущики , які ви можете при бажанні розділити після покупки, зв'яжіться з нами – ми можемо показати кілька варіантів.

Сподіваємося, що ця стаття була для вас цікавою та корисною.

Залишайте ваші відгуки, коментарі та діліться своїм досвідом розмноження.
Якщо у вас залишилися питання — будь ласка, задавайте в нашій групі у Facebook

 

Адаптация орхидеи после деления

Залишити коментар